Lista: Fem heta cabbar för stora och små plånböcker

Längtar du efter att ha vinden i håret? Här är fem attraktiva cabbar – från tyska strykjärn till italiensk körglädje för kortvuxna passagerare. 

Att köra under bar himmel har inte varit in vogue under de senaste åren, men den heta våren lär ha fått många svenska återförsäljare att önska sig fler cabbar i sina showroom. Och givetvis är det en och annan tjänstebilsförare som går och drömmer om att ha vinden i håret. Därför har vi samlat fem intressanta cabbar, från 5 prisbasbelopp och uppåt.   

Audi A3 Cabriolet – under 7,5 prisbasbelopp

För tillfället visar bilbranschen ett svalt intresse för att tillverka cabbar, men det verkar som att Audis prognos har varit i underkant. På den svenska hemsidan meddelar företaget att suget efter Audi A3 Cabriolet är så stort att man inte klarar av att tillverka fler exemplar av modellår 2018. Men med lite hur och skicklighet kan du nosa upp ett exemplar hos någon av återförsäljarna. Bakom ratten är det tysk pression – och med Assistanspaketet får du tillgång till ett digert utbud av förarstödjande teknik. Insteget är en turbodiesel på 150 hk, och för en god slant kan du lägga till fyrhjulsdrift vilket gör sommarbilen vinterkompatibel. Tyskarna har givetvis sett till så att suffletten kan fällas i 50 km/h.

Pris från 335 200 kronor

Mini Cooper Cabrio – under 6 prisbasbelopp

Redan första versionen av den pånyttfödda Minin erbjöd en härlig gokartupplevelse på kurviga vägar – och för varje generation har modellen vässats. Sedan 2004 har Mini Coopern erbjudits som Cabrio. Cabben har tre lägen – "uppe", "nere" och "soltak". Hela öppningen tar bara 18 sekunder och går att utföra i farter upp till 30 km/h. Trots sina kompakta yttermått får fyra vuxna plats i bilen, så du kan dela sommarglädjen med familjen eller kollegorna. Om det inte räcker med 1,5-litersmotorn på 136 hk så finna även en tvålitersbensinare på 191 hk. Till detta kommer versionen från John Cooper Works som kan leverera upp till 231 hk.

Pris från 235 000 kronor

Fiat 124 Spider – under 6 prisbasbelopp 

Lagom till 50-årsjubileet visade Fiat upp den nya versionen av klassiska 124 Spider. Den bakhjulsdrivna, tvåsitsiga bilen är finsmakarens val – och italienarna har kompletterat stil med körglädje. Komforten är dock inte den bästa. Även personer av standardlängd kan uppleva passagerarplatsen som klaustrofobisk. Den turboladdade 1,4-litersmotorn bjuder bara på 140 hästkrafter. Det låter kanske klent, men med en vikt på 1 050 kg räcker prestandan till för att knuffa på bilen bra. De som är villiga att öppna plånboken kan få Abarth-versionen med 170 hk, men de hästarna kostar många kronor stycket.

Pris från 264 900 kronor

BMW 4-serie Cabriolet – över 10 prisbasbelopp

De som är ute efter en riktig körmaskin vet att BMW har vad som krävs, detta förutsatt att man har en generös budget. 4-seriens ”Cabriolet” lockar med en rak bensinsexa på tre liter som levererar 326 hk, men den mer blygsamma instegsmotorn ligger ändå på respektabla 185 hk – följt av 252 hk. Välj mellan fyra körlägen – komfort, eco samt två sportlägen. Ett vanligt problem med cabbar är att den sämre isoleringen ger buller i kupén, men tyskarna har lyckats få ned ljudvolymen när plåttaket är uppfällt.

Pris från 471 000 kronor

Mazda MX-5 – under 6 prisbasbelopp

Varför inte satsa på världens mest sålda roadster? En exakt styrning i kombination med en pigg motor och en snärtig manuell växellåda har gett Mazda MX-5 underhållande köregenskaper – det är ett faktum som har bekräftats av otaliga motorjournalister. Många anser att det är svårt att få mer körglädje per krona. Instegsmotorn är en 1,5-liters bensinare som ger 131 hk, kopplad till en hyllad manuell låda. Ovanför finns en tvålitersmotor på 160 hk. Förra året lanserades MX-5 RF, en targaversion med plåttak istället för tygsuffletten.

Pris från 243 500 kronor

Fiat 124 Spider – både ny och gammal

BMW 4-Serie Cabriolet

Mazda MX-5

author image

John Edgren

Kontakta mig
logo nyteknik