Håkans höjdare 2017: Miljöbilar

Det går undan nu. Elektrifiering är nyckelordet och de flesta biltillverkare jobbar för högtryck för att möta upp till de allt tuffare miljökraven. Några är långt framme medan andra halkat långt efter.

Det är säkert många som har svårt att definiera vad som är en miljöbil, men det handlar om bilar som drivs av miljöbränslen som el (inkl. hybrider & laddhybrider), etanol, biogas, vätgas eller andra förnybara drivmedel. Även en mycket bensin- eller dieselsnål bil har hittills varit miljöbil, men med införandet av bonus/malus från halvårsskiftet ändras den definitionen.

Vad finns då att tillgå på marknaden för att möta upp mot de nya kraven? Inte så förfärligt mycket faktiskt…ännu, men 2018 – 2020 kommer den bilden att kraftigt förändras och några tillverkare ligger riktigt långt framme. Dessa är bl.a. Audi, BMW, Hyundai, Jaguar, Kia, Mercedes, Nissan, Renault, Toyota, Volkswagen och givetvis Tesla.

Vår svenska stolthet, Volvo, erbjuder V60, XC60, V90 och XC90 som laddhybrider, men 2019 breddar de utbudet. Frågan är bara om det är tillräckligt och snabbt nog? Står vi inför ett skifte i topplistan 2018?

Utbudet av vad som i framtiden förknippas med miljöbilar, var alltså inte så förfärligt stort 2017, men några utmärkte sig och dessa hittar du på min högst personliga lista nedan. Kanske saknar du någon och isåfall är du välkommen att skriva till mig eller kommentera på Facebook.

Klicka på rubrikerna för att läsa testerna.

Plats 5 – Kia Optima Sportswagon Plug-in

Kias utmanare till Volkswagen Passat GTE har skördat stora framgångar det senaste året. Prisad av kollegor och kunder för sin räckvidd på el. Välutrustad, rymlig och komfortabel. En miljöbil som säkert kommer att ta en stor plats 2018.

Plats 4 – Volkswagen e-Golf 

Med 300 km räckvidd enligt NEDC och en återladdning av batteriet under körning som imponerar, är e-Golf en given kandidat på min lista. Att den dessutom inte ser annorlunda ut än en vanlig Golf och är skön att köra, är ytterligare ett plus i kanten. En perfekt bil för jobbpendlaren. 

Plats 3 – Hyundai Ionic Plug-in

Hyundai och systerföretaget Kia ligger mycket långt framme vad gäller elektrifiering, något som speglar sig i att de har två modeller på listan. Hyundai Ionic Plug-in erbjuder utmärkt räckvidd på el, bra återladdning av batteriet och en riktigt skön komfort. Att bilen dessutom ser helt okej ut, bidrar till positionen.  

Plats 2 – BMW i8

"Men nu är han ute och cyklar", tänker du säkert? Faktum är att BMW i8 är en plug-in hybrid samtidigt som det är en supersportbil och drömbil för många. Tester genom Europa imponerade på mig och min co-driver. Återladdningen av batteriet var exceptionellt bra och bilen en dröm att köra...när man väl var på plats. 

Plats 1 – Tesla Model S

Säga vad man vill, men Tesla är fortfarande nummer ett när det gäller kombinationen av miljö, komfort och räckvidd. Visst är det en dyrare bil än de flesta andra, men ägarkostnaderna reduceras kraftigt tack vare miljöklassificeringen och Teslas egna snabbladdare runt om i världen. Att prestandan är fullkomligt makalös och att bilen kontinuerligt uppdateras utan att du behöver besöka verkstad, bidrar till den ännu ohotade toppnoteringen.

author image

Håkan Nilsson

Kontakta mig
logo nyteknik