Håkans höjdare 2017: Kombi

Vi gör noggranna undersökningar, som kollegan på bilden.

Nu är det dags för den i särklass populäraste kategorin i Sverige. Här är mina fem kombifavoriter från alla mina tester under 2017. Här finns även en överraskning som säkert förvånar många.

Vi svenskar har en unik förkärlek för kombibilar. Det finns inget annat land i Europa som slår oss på fingrarna när det gäller andelen kombi i förhållande till andra modeller. Vi är med andra ord väldigt praktiskt lagda, för visst utnyttjar vi ofta den totala lastförmågan från golv till tak, dvs ovanför lastskyddet. Eller?

När ni läser min lista så innehåller den de fem kombibilar som imponerade mest på mig när jag testade dem 2017. Det handlar om känsla, kvalitet, komfort och lastförmåga, men också om värde för pengarna. Du hittar inga miljöbilar på denna lista. De redovisar jag senare. 

Det finns givetvis fler utmärkta bilar som t.ex. nya Opel Insignia Country Tourer som lätt skulle platsa på denna lista, men den har jag nyss testat. Kanske kommer den med nästa år? Och sedan får vi inte glömma den kolossalt rymliga Skoda Superb Combi som är ett fynd för pengarna, men den testade jag i december 2016 så den föll på "års-snöret", annars hade den varit med på listan.

Klicka på rubrikerna för kompletta tester.

Plats 5 - Skoda Octavia Combi

Den senaste generationen av Europas mest sålda kombi, har tagit ett stort kliv framåt. Högre kvalitet, snyggare inredning och sköna köregenskaper i kombination med ett pris som placerar Skoda Octavia Combi högt på listan över de mest prisvärda bilarna tillsammans med bl.a. storebror Superb Combi. Given på listan! 

Skoda Octavia Combi

Plats 4 - Volvo V90 Country Tourer

I min mening den bästa Volvo som tillverkats sedan Amazon. Med alla "skogsmulle-attributen" tycker jag att den är snyggare än den redan snygga V90. Den högre markfrigången, fyrhjulsdriften och luftfjädringen bak, gör V90 Cross Country till en bekväm långfärdskryssare. Att den inte hamnar högre på listan är ett resultat av alldeles för litet bagageutrymme och ett pris som tangerar de mer exklusiva tyskarna. Men hellre V90 Cross Country än XC60 alla dagar i veckan. 

Volvo V90 Cross Country

Plats 3 - BMW 6-serie Gran Turismo

ÖVERRASKNINGEN! Men vänta nu!? Det här är ju ingen kombi, tänker du säkert? Nja, det är en halvkombi med ett gigantiskt bagageutrymme som förmodligen räcker mer än väl för de flesta kombi-suktande svenskarna. BMW 6-serie GT är ett tydligt bevis på att det går att göra snygga och sportiga storlastare. I tillägg så är det en underbar bil att köra. Tyst och bekväm som få andra och med en kvalitet som lämnar inget att önska. Dyr? Tja, visst kostar den mer än många andra kombibilar, men vilken "kombi"! 

Plats 2 - Mercedes E-Klass All-Terrain

Att Mercedes första "skogmulle" skulle baseras på den stora E-Klass kombin, kom inte som en överraskning när den tyska tillverkaren presenterade All-Terrain bara några månader efter lanseringen av den "vanliga" kombin. Här har man tagit med alla positiva värden som placerade E-Klass kombin i topp 2016 och adderat sportiga plastdetaljer och en 29 mm högre markfrigång. 

Plats 1 - BMW 5-serie Touring

Den nya "herren på täppan"! Mercedes fick abonnera på förstaplatsen under 2016, till BMW lanserade senaste och helt nya generationen 5-serie Touring. En sportig och makalöst skön bil med bättre innerutrymmen än föregångaren och en kvalitet som få tillverkare klarar av att komma upp i. Inte lika stor som E-klass men  betydligt rymligare än vår svenska representant. Bästa kombin just nu!

Senare i veckan kommer min miljöbilstopplista. Bäddat för nya överraskningar?

author image

Håkan Nilsson

Kontakta mig
logo nyteknik