Så fungerar laddhybriden

Hur fungerar uppladdning? Vad innebär supermiljöbilspremien? El som drivmedel är på stadig frammarsch och för dig som går i tankarna att välja en laddhybrid uppstår säkert en del frågetecken på vägen – här reder vi ut kundernas 7 vanligaste frågor.

1. Hur fungerar en laddhybrid?
En laddhybrid kombinerar en vanlig förbränningsmotor med en uppladdningsbar elmotor. I IONIQ plug-in kan du välja mellan två lägen: Eldriftsläge, där körningen sker på bara el i upp till 120 km/h och med en räckvidd på upp till 63 km, eller båda motorerna i kombination i hybridläget.

Om elen tar slut så drivs bilen av bensinmotorn.

2. Var kan jag ladda min laddhybrid?
Du kan ladda batteriet i någon av de laddstolpar som finns längs Sveriges vägar. Du kan också ladda batteriet hemma via vanlig hushållsel med hjälp av en laddbox som Hyundai tagit fram i samarbete med Vattenfall.

Laddboxen gör att laddningen hemma både blir snabb och säker.

3. Hur laddar jag?
Laddning av IONIQ plug-in fungerar precis som laddningen av en mobiltelefon. Det går att ladda bilen hemma via ett vanligt uttag för hushållsel, men rekommenderat är att du installerar laddboxen som Hyundai har tagit fram i samarbete med Vattenfall. Dessutom går det att ladda på laddstationer som finns över hela landet (dock ej snabbladda).

Laddningstiden varierar beroende på hur urladdat ditt batteri är men framförallt vilken effekt du laddar med. En batteriindikator berättar när laddningen är klar, men du kan avbryta laddningen när som helst.

4. Hur långt kan jag köra på en laddning?
Med IONIQ plug-in kan du köra upp till 63 km på el innan bensinmotorn tar över och du får samma räckvidd som en vanlig bil.

5. Vad innebär förmånsbeskattning?
Om du använder din tjänstebil privat måste du betala skatt för det, eftersom det anses som en skattepliktig förmån. Det kallas för förmånsvärde. Om du har en miljöbil som tjänstebil får du ett rabatterat förmånsvärde.

6. Vad har IONIQ för förmånsvärde?
IONIQ electric och IONIQ plug-in har ett attraktivt förmånsvärde på 933 kronor per månad och förmånsvärdet för IONIQ hybrid ligger på låga 1 350 kronor i månaden.

7. Hur fungerar supermiljöbilspremien?
Den som köper en IONIQ plug-in kan få en supermiljöbilspremie som betalas ut av Transportstyrelsen och motsvarar upp till 20 000 kronor. Supermiljöbilspremien omfattar personbilar med mycket låga utsläpp av växthusgaser (max 50 g CO2/km).

Läs mer om Hyundai IONIQ plug-in här

Boka en provkörning hos din närmaste Hyundaihandlare

author image

Redaktionen

Kontakta mig