Nya designprocesser skapar framtidens Audi

I samband med lanseringen av nya Audi A7 Sportback, visade Audi upp sitt nya digitala Design Center i Ingolstadt. Där kombineras det allra senaste inom CAD och 3D-visualisering med traditionella handgjorda modeller. Designcentrets öppna koncept utgör basen för ett integrerat tvärdisciplinärt samarbete som ska skapa framtidens Audi-modeller.

Audi A7 Sportback är det senaste exemplet på hur man ännu mer uppfyller märkets utfästelse “Vorsprung durch Technik” som en del av det nya designspråket som använder stora ytor, skarpa linjer och minimal dekor. Tack vare kraftfulla datakluster kan Audis designteam allt bättre utvärdera designen digitalt. Användningen av 3D-visualisering ökar tillförlitligheten när man utvärderar designen.

Studier som visar Audis nya designspråk.

Kan detta vara en ny Audi A6 Allroad?

Audis designprocess är uppbyggd i fem steg där 1. Portfoliofasen inleder processen. Dvs. när marknadsavdelningens analytiker och Audi AG:s ledning identifierat behovet av en ny modell. Därefter följer 2. Den första designfasen då man tar fram de första skisserna.

Efter 3. Urvalsfasen, då man valt den skiss som man vill gå vidare med, produceras designen av det specifika fordonet helt i den 4. Digitala designfasen. Därefter presenteras en referensmodell i lera i skala 1:1. I sista steget, 5. Tillverkningsfasen, skapar lermodellerare och CAD-modellerare en fysisk handgjord lermodell med alla detaljer till en tänkt serietillverkad design. 

Men allt sker inte digitalt. Fortfarande krävs manuell handpåläggning när man tar fram detaljerna. Det handlar om vinklar i t.ex. instrumentpanelen, dörrsidor och bakljusens utformning. Audi har dock effektiviserat processerna i en öppen miljö som skapar transparens och dialog mellan de olika designstegen.

Hur en fullskalig modell skapas

Det börjar med traditionella skisser...

...som bearbetas i digital miljö.

Skisser på instrumentpanelen...

...övergår till modell för att...

...sedan få sin slutgiltiga utformning.

Audi lägger mycket vikt på detaljer som vi vanliga människor aldrig tänker på. Det handlar om hur bilens form reflekterar ljuset olika tider på dygnet, om linjerna harmoniserar klockan 12:00 och 16:00. Det handlar även om hur instrumentpanelen är fokuserad. Är den avsedd för båda framsätespassagerarna eller primärt för föraren? Detaljer som kan verka vara överkurs men som i slutändan har en stor betydelse i hur produkten uppfattas.

Fokus på detaljer som ljusets brytning i formen...

...och LED-ljusens profil, är minutiösa.

Man arbetar med ”Mood boards” där man hämtar idéer från allt som egentligen inte har med bilar att göra men som påverkar vår uppfattning. Vilka material man ska välja och vilka färgkombinationer harmoniserar bäst med varandra och exteriören. Man låter fantasin flöda för att till slut låta allt resultera i en optimal upplevelse som ska beröra våra sinnen.

När man skapar touchskärmens utformning, börjar det med klipp & klistra.

Här skissas det på interiördetaljer, både manuellt och digitalt.

Dörrsidornas utformning i fullskala.

Från "rå-modell" till slutdetaljer sker manuellt.

Detalj fokus kräver koncentration.

Noggrannheten i detaljerna och den avancerade designprocessen är fundamentet för Audis framtida modeller. Det är långt ifrån de tidigare processerna då man ritade modellerna för hand och där ett team av designers karvade några fullskaliga modeller i lera. Tidsåtgången ”från ax till limpa” har förkortats markant och det som tidigare tog månader tar idag dagar. En imponerande utveckling.

 

FILM & FOTO: Håkan Nilsson

author image

Håkan Nilsson

Kontakta mig
logo nyteknik