Volkswagen satsar hållbart

Årets bilsalong i Genève bjöd på mycket prestanda men även på alternativ för de som värnar mer om miljön än att vara först till nästa rödljus.

Det är tydligt att bilbranschen går bra eftersom så många tillverkare satsade stort på snygga displayer, teknikstinna och prestandamatade bilar med teknik som ursprungligen var avsedd för att minska skadliga utsläpp. Visst finns det en kund för varje typ av bil, men frågan är var vi är på väg? Laddhybrider med +800 hk och en prestanda som nästan kräver G-tryckdräkt eller rena elbilar med syftet att bidra till en bättre miljö?

Bugatti Chiron - 1 500 hk!!

Koenigsegg Regera - 1 822 hk!!!!

Volkswagen tillhör de tillverkare som satsar på det senare alternativet. Visst har de också ”prestandabilar” som t.ex. Golf R med 310 hk, men deras fokus ligger på mer miljövänliga bilar. Laddhybriden Passat GTE har blivit en succé i Sverige, framförallt inom tjänstebilssektorn. Även elbilen Golf GTE har tagit för sig på marknaden och nu är det dags för en E-Golf med en teoretisk räckvidd på hela 300 km…på ren el!

När jag gick runt och tittade på alla fantastiska (och mindre lockande) bilar som presenterades i snygga och påkostade förpackningar, ledde stegen mig till Volkswagens stora utställning. Där dök jag på Sten Forsberg, VD Volkswagen Sverige och passade på att prata lite med honom. Jag låter honom berätta lite mer om vad som händer i år, så återkommer jag individuellt med mer om deras nya modeller.

author image

Håkan Nilsson

Kontakta mig
logo nyteknik