Tiden går men fördomar består

Igår stängde världens viktigaste bilsalong sina dörrar för i år. Massor med nyheter presenterades i påkostade montrar. Skinande bilar från olika länder exponerades under flödande ljus och dunkande musik. Allt som vanligt.

Ja. Allt var som vanligt, inklusive dessa ”kuttersmycken” som stod och ”hängde” vid bilarna., allt för att locka besökare. Men vilken typ av besökare vill man locka och har man inte tillräcklig tilltro till sin egen produkt utan att man måste hyra in snygga tjejer i minimala tygstycken?

Visst gillar jag också vackra kvinnor, men inte att de utnyttjas för att behaga en konservativ inställning som väldigt många män verkar ha, framförallt de som kommer från kulturer där kvinnosynen fortfarande lever kvar i ett sekel som vi sedan länge lämnat. Jag var på bilsalongen för att titta på och fotografera bilar. Inte för att titta på unga vackra tjejer och fotografera dem, som så många utländska kollegor verkade prioritera.

Men jag kunde inte hålla mig. Jag var tvungen att plåta dem. Inte för den anledning som dessa unga tjejer stod där och såg ut som skyltdockor, utan därför att jag ville dokumentera denna föråldrade kvinnosyn och i många fall därför att de inte ville (eller fick) lämna bilen fri för fotografering. Några tillverkare hade dock ”värdinnor” som visste en hel del om produkterna, men de var mer ”påklädda” och kunde svara på frågor.

Det är klart att det har blivit bättre än tidigare. Jag kommer ihåg Chicago Auto Show i McCormick Center 1986. På pressdagarna kryllade det av flickor klädda i något som påminde om vad collegeflickorna brukar ha på sig vid springbreak i Daytona Beach. Eller min första bilsalong i Genève 1989 då de italienska biltillverkarna tävlade om vem som hade de mest lättklädda flickorna i sin monter. Idag har de i alla fall den goda smaken att vara snyggt klädda. Undantaget är däcktillverkare och eftermarknadsleverantörer som fortfarande lever kvar på medeltiden.

Nej. Detta är inget som hör hemma i dagens tidevarv då vi kämpar för ökad jämlikhet. Man kan bara hoppas att arrangörerna för dessa bilutställningar ställer lite krav på representationen, för vissa av utställarna verkar inte riktigt ha fattat att det handlar om bilar och teknik, inte om inhyrda modeller.

FOTO: Håkan Nilsson

author image

Håkan Nilsson

Kontakta mig
logo nyteknik