Peugeot 3008 blev Årets Bil 2017

I en tuff match med framförallt Alfa Romeo Giulia, drog Peugeot 3008 det längsta strået I den prestigefulla kampen.

Finalisterna var Alfa Romeo Giulia, Citroën C3, Mercedes-Benz E-Class, Nissan Micra, Peugeot 3008, Toyota C-HR och vår svenska stolthet Volvo S90/V90. Förhandstipsen lutade åt Alfa Romeo Giulia som toppat ett stort antal tester i Europa och dessutom utsågs till årets bil i England av Top Gear. Som närmaste konkurrent sågs Peugeot 3008, som också den fått en hel del positiva omdömen och utsetts till årets bil i några länder. Jag hade själv dessa två med på min lista tillsammans med Citroën C3 som jag verkligen gillade när jag testade den i höstas.

En jury av 58 journalister från 22 länder har i princip vänt ut och in på samtliga de sju finalisterna, med syftet att hitta den bil som bäst stämmer överens med värden som en vinnare ska besitta. Den sista omröstningen skedde idag på bilsalongen i Genève inför en stor skara internationella journalister. Kampen blev stenhård och det var först efter det sista landets röster presenterats, som vinnaren stod klar; Peugeot 3008. Kriterierna som man går efter när man utser Årets Bil, är innovation, säkerhet, design och värde för pengarna.

Juryns avgående ordförande, Håkan Matson från Dagens Industri, motiverade valet så här: “Juryn har identifierat den stadigt ökande marknadsandelen för SUV och Crossover. Peugeot 3008 är en värdig vinnare.”

Den franska delegationens glädje gick inte att gå miste på. Detta var en efterlängtad framgång och visar återigen att Peugeot på allvar är att räkna med. Man vann ju detta pris så sent som 2014 och då med 308:an som bygger på samma plattform. Peugeots VD, Jean-Philippe Imparato, tog emot priset och han var synbart rörd när han tackade juryn och sina medarbetare.

“We are so happy. It is a great moment and I am very proud to receive this prize for our Peugeot 3008.”, klämde han fram innan firandet satte igång.

Jag kan bara gratulera en värdig vinnare. Bilen imponerade på mig när jag testade den i höstas, så jag är inte förvånad. 

 

Lite fakta om Årets Bil:

Att utnämnas till ”Car of the Year” anses vara det mest prestigefulla och eftertraktade priset i branschen. Priset skapades av tyska Stern redan 1964 och har sedan dess givits ut varje år. Idag administreras priset av sju europeiska motortidningar från sju länder: Tyskland (Stern), Italien (Auto), Frankrike (L'Automobile), Spanien (Autopista), England (Autocar), Nederländerna (Autovisie) och Sverige (Vi Bilägare).

FOTO: Håkan Nilsson & Peugeot

author image

Håkan Nilsson

Kontakta mig
logo nyteknik