Bästa kombin just nu

Som motorjournalist får jag ofta frågan vilken som är den bästa bil jag testat och ärligt talat så kan jag inte ge ett konkret svar. Idag finns inga dåliga bilar, bara de som är bättre än andra.

Eftersom vi svenskar verkar ha en speciell förkärlek till praktiska kombibilar, oavsett prisläge, så känns det lämpligt att försöka få ihop någon form av topplista med de som jag hittills testat.

Det är inte den lättaste uppgiften och kommer förmodligen att få några läsare att rynka på näsan, men detta är min högst personliga topplista. De är baserade på omfattande tester som du kan läsa när du klickar på rubrikerna.

Skoda Octavia Combi

Plats 10. Skoda Octavia Combi

Äras den som äras bör och Skoda Octavia förtjänar verkligen en plats på topplistan. Europas mest sålda kombi har tagit ett stort steg upp på alla länders inköpslistor därför att det är en förbaskat bra bil.

Dessutom är det en av de mest prisvärda bilarna du kan hitta på marknaden, så släng alla fördomar och öppna sinnet!

VW Golf R

Plats 9. VW Golf R Kombi

Ja, vad ska man säga. Det är en Golf kombi med ett helsickes drag och ett ljud som frambringar ståpäls.

I grunden samma bil som Seat Leon Cupra, men lite lyxigare, lite snabbare och rätt mycket dyrare. En bil för de som gillar sportig kvalitet i kvadrat.

Seat Leon Cupra

Plats 8. Seat Leon Cupra

Volkswagens spanska ”lillebror” övertygade mig redan för ett par år sedan. En snabb, praktisk och komfortabel bil för de som älskar att köra bil och inte bara transporteras.

Den nya uppgraderade modellen med fyrhjulsdrift, övertygade mig ännu mer. Det här är mycket bil för pengarna.

VW Passat GTE

Plats 7. VW Passat GTE

Sveriges populäraste miljöbil. En trygg och komfortabel kombi som känns som den logiska arvtagaren till titeln ”Sveriges Folkbil”.

Här har VW kombinerat komfort med praktiska lösningar och en laddhybrid som verkligen fungerar. En effektiv miljöbil som säkert fyller de flesta behov.

Audi A4 Allroad

Plats 6. Audi A4 Allroad

Många upplevde nog inte nya A4 som speciellt ny när man såg den första gången, men låt dig inte luras av Audis något homogena designspråk.

Detta är en helt ny bil med ny teknik, smarta lösningar och en makalös känsla, både vad gäller kvalitet och körkänsla.

Skoda Superb Combi

Foto: Håkan Nilsson

Plats 5. Skoda Superb Combi

Vad nu då? Två Skoda på topplistan? Ja. Kanske förvånar många att Skoda Superb hamnar före Passat på min lista, men mer praktisk och prisvärd bil går nog inte att få.

Visst saknas det lite av den premiumkänsla vi hittar i några av bilarna på listan, men kvaliteten, utrymmet, de smarta lösningarna och den härliga komforten, ger den en välförtjänt femteplats på min lista.

Audi A6 Avant

Plats 4. Audi A6 Avant

Trots att modellen har några år på nacken och att en ny modell står på tur i höst, är den flera gånger uppdaterade A6 Avant en riktigt skön bil.

Genomtänkt förarmiljö, bekväma stolar och ett detaljarbete som andra märken använder som riktmärke. Den håller än och den nya lär inte bli sämre.

Volvo V90 Cross Country

Plats 3. Volvo V90 (+ Cross Country)

Efterföljaren till den omåttligt populära ”folkhemsbilen” V/XC70 lanserades med en ambition att ta sig in i premiumsegmentet.

Den är snyggare, dyrare, lyxigare och bekvämare men tyvärr rätt opraktisk som kombi om man är ute efter ett stort lastutrymme. En glidarbil, helt enkelt.

Mercedes E-Klass Kombi

Plats 2. Mercedes E-Klass Kombi 

Från att tidigare varit en rätt tråkig storlastare, har den nya generationen verkligen tagit ett stort steg till att bli en allt annat än en tråkig bil.

Lyxig interiör, sköna motorer, härlig komfort och ett bagageutrymme som ingen rår på. Dessutom har E-Klass blivit kul att köra.

BMW 5-serie Touring

Plats 1. BMW 5-serie Touring

Ettan på min lista gick en hård kamp med tvåan. Redan föregångaren till nya 5-serie Touring var en favorit bland kombibilarna och den nya modellen har satt en helt ny standard.

Den förenar en svårslagen kvalitet med en körkänsla och komfort som få bilar kan matcha. Ska i så fall vara tvåan på listan.

Här är "bubblarna" som nästan kom med på listan

Nya Opel Insignia Sports Tourer. En blivande toppbil?

MINI Clubman JCW. En "MIDI" racer.

Kia Optima Sportswagon

KIA Optima SportsWagon. Med mer under huven så....

Foto: Håkan Nilsson

Renault Talisman

Renault Talisman. Snygg men det saknas något...

Foto: Håkan Nilsson

Nya Opel Insignia Sports Tourer kommer säkert att ta sig in högt på listan, men den är inte testad ännu. Däremot har jag testat sedanmodellen och den imponerar! 

Övriga bilar som är värda att omnämnas är den fina KIA Optima Sportstourer som dock saknar ett antal hästkrafter för att ta sig in på listan.

MINI Clubman som egentligen är en "MIDI" men saknar kanske lite av det praktiska vad gäller bagageutrymmet. Men en fruktansvärt kul bil att köra.

Renault Talisman som med goda ambitioner och en snygg design, inte riktigt levererar hela vägen.

I den så kallade ”Golf-klassen” hittar vi även en av Sveriges mest underskattade bilar, som jag dock testat för en annan media: Peugeot 308. Där testade jag också Mazda 6, som med sin design lämnar få oberörda. Kommer att testa den uppdaterade versionen under sommaren. 

Kom gärna med synpunkter och en egen topplista. Smaken är ju ändå som…

author image

Håkan Nilsson

Kontakta mig
logo nyteknik