Skodas minsting får ett facelift

 

Den tjeckiska biltillverkaren ligger inte på latsidan. På kort tid har man presenterat ett gäng med nyheter. Nu är det dags för VW UP kusinen att få en ny kostym.

I mars presenteras nya Skoda Citigo med uppdateringar såväl interiört som exteriört. Ny motorhuv, ny stötfångare, grill och dimljus ger Citigo en ny look samtidigt som bilen får ett helt nytt mediasystem som arbetar tillsammans med förarens smartphone.

Nya Skoda Citigo är bara 359,7 cm lång. Tack var den utsträckta hjulbasen på 242 centimeter är kupén rymlig och uppträdandet på vägen mycket stabilt. Med de fyra sittplatserna intakt rymmer Citigo 251 liter bagage och med baksätet fällt går det in imponerande 951 liter – en av de bästa siffrorna i klassen!

Trots att Skoda Citigo är en perfekt bil för stadskörning med sina kompakta mått men rymliga kupé, fungerar den lika bra på långfärd med god komfort och hög säkerhet. Autobroms-systemet City Safe Drive bromsar automatiskt bilen om föraren inte hinner reagera på något oförutsett framför bilen i hastigheter mellan 5 och 30 km/h.

Med ny motorhuv, ny stötfångare, grill och uppdaterade dimljus får Citigo en fräsch och ung look. Strålkastarna fram har dessutom LED-varselljus och dimljusen kan fungera som kurvljus. Nyutvecklade 15" lättmetallfälgar i silver och antracit-färg bidrar ytterligare till den nya stilen. Som tillval finns dessutom ett färgpaket med tak och backspegelhus lackerade i vitt eller svart.

Interiört har Citigo länge utmärkt sig med en tydlig och användarvänlig interiör, och efter uppdateringen är den ännu mer ombonad och ergonomisk. Instrumentklustret med hastighetsmätare, varvräknare och bränslenivåmätare kommer i ny design och finns tillgänglig i två olika versioner. Sätena med inbyggt nackskydd ger bra stöd även under långresor och dessutom är Citigo utrustad med klimatanläggning istället för en enkel AC.

Den nya generationens Blues och Swing-mediasystem ger nya möjligheter för uppkoppling och underhållning. Genom att ansluta en smartphone med appen Move&Fun till den inbyggda hållaren på mittkonsolen aktiveras mediasystemet fullt ut och föraren får enkel tillgång till såväl handsfree-funktion som färddator och mediafiler direkt i mobiltelefonen.

Nya Citigo har också Skodas Simply Clever-lösningar; bland annat ett paraply placerat under passagerarsätet, mängder av förvaringsfack för prylar och flaskor samt en krok på handskfacket för att hänga påsar.

Citigo finns tillgänglig med tre motorer, två med bensindrift och en utvecklad för gas. Samtliga har 1,0 liters cylindervolym och driver på framhjulen, men trots den nätta storleken levererar motorerna kraft med högt vridmoment och har låg ljudnivå.


- 1,0 MPI med 60 hästkrafter: 4,1 l/100 km i blandad körning enligt EU-cykeln.
- 1,0 MPI med 75 hästkrafter: 4,1 l/100 km i blandad körning enligt EU-cykeln.
- 1,0 C-TEC CNG med 68 hästkrafter: 4,5 m3 gas per 100 km enligt EU-cykeln.

Nya Citigo debuterar på bilsalongen i Genève i mars 2017

FOTO: Skoda

author image

Håkan Nilsson

Kontakta mig
logo nyteknik