Ford satsar på artificiell intelligens

Ford hakar på trenden med självkörande bilar genom att investera en miljard kronor i Argo AI, ett nystartat företag inom artificiell intelligens.

Satsningen ligger inom Fords strävan att bli en ledande aktör inom utveckling av självkörande bilar. Argo AI:s expertis inom robotteknik blir en viktig del i denna satsning. Ford satsar på att utveckla ett virtuellt förarsystem för företagets självkörande bilar som ska lanseras år 2021. Tanken är också att kunna sälja systemet som en licens till andra fordonstillverkare.

– Det kommande decenniet kommer definieras av utveckling kring självkörande bilar. Denna utveckling går att jämföra med Fords introduktion av det löpande bandet för 100 år sedan. Då Ford utvecklas till att bli ett fordons- och mobilitetsföretag blir investeringen i Argo AI en viktig del, säger Fords vd Mark Fields.

Argo Al är ett nystartat företag inom artificiell intelligens och är specialiserade inom robotteknik. Vd:n Bryan Salesky och den operativa chefen Peter Rander, har båda lett arbetet inom fältet för självkörande bilar hos Google respektive Uber.

– Vi står i en brytpunkt där användandet av artificiell intelligens börjar spridas till allt fler områden. Satsningen på just självkörande bilar kommer innebära stora förändringar i människors vardagliga liv och hur de rör sig. Vi är inspirerade av Fords satsning på framtida mobilitetslösningar, och vi tror att detta partnerskap kommer möjliggöra en kommersialisering av självkörande bilar och att vi tillsammans kan erbjuda mobilitetslösningar som gemene man har råd med, säger Bryan Salesky, vd för Argo Al.

Det är onekligen en spännande framtid vi går tillmötes inom bilindustrin.

 

author image

Håkan Nilsson

Kontakta mig
logo nyteknik