DS ”första” modell har presenterats

För ett par år sedan beslutade sig Citroën för att göra DS3, DS4 och DS5 till ett eget exklusivt bilmärke med namnet DS. Nu kommer den första modellen som aldrig haft Citroën logotypen och det är en SUV.

Jag gillar Citroën därför att de vågar gå sin egen väg och vägrar att fastna i det stereotypa designträsket där många andra tillverkare kämpar. Man producerar bilar som sällan lämnar någon oberörd, bilar som är riktigt trevliga att köra och som idag håller en kvalitet som går att jämföra med de tyska tillverkarna.

Men beslutet att ta några Citroën modeller och sätta på ett annat märke där den klassiska Citroën ”chevron” tidigare satt och sedan marknadsföra dem som mer exklusiva, är något jag fortfarande har svårt att förstå. I samband med att man för ett par år sedan öppnade den första exklusiva DS Store i Akalla, ställde jag frågan vad som fick Citroën att ta detta steg. Man jämförde sig då med bl.a. Lexus som är Toyotas exklusiva märke. Skillnaden var dock att Lexus var en ny produkt och ingen tidigare Toyota som man bytt ut varumärket på.

Idag presenterar dock DS Automobiles sin första bil som inte tidigare varit en Citroën (eller har den?), en ny suv som fått beteckningen DS 7 CROSSBACK. Den bygger på samma plattform (EMP2) som Peugeot 3008. Enligt DS ska den bära ”tydlig inspiration från Haute Couture-världen vars noggrannhet och sensualitet syns i allt material och i varje detalj”. De högsta normerna för hantverksskicklighet har tillämpats för materialen som använts (läder, trä och alcantara) både i fråga om val och placering i bilen. Nytt för DS är att det mesta kan anpassas efter kundens önskemål. Ratten och de inre dörrsidorna kan till exempel helt kläs med läder och knapparna vid den centrala bildskärmen kan beställas som kristall.

”DS 7 CROSSBACK inleder en ny era för DS Automobiles. I denna suv av raffinerad högteknologisk konstruktion är hantverk kombinerat med tekniska innovationer, det som speglar sofistikerat franskt know-how. Dess avancerade utrustning skapar nya nivåer av körkomfort och prestanda. DS 7 CROSSBACK symboliserar framtiden för DS, ett varumärke som varit visionärt ända sedan de första modellerna”, säger Yves Bonnefont. VD för DS.

Bilen finns i fem så kallade ”inspirationer” i interiören. Tanken är att de ska motsvara olika kunders livsstilar och personligheter. Inspirationerna har hämtats från olika delar av Paris, DS hemstad, och har namnen Bastille, Rivoli, Faubourg och Opéra. Dessutom finns Performance Line som är mer GT-inspirerad.

"I alla skeden av designprocessen har den vägledande målsättningen för DS 7 CROSSBACK varit att uttrycka förfining, kvalitet och sakkunskap på högsta nivå. Resultatet har därför blivit en bil med stor karisma och med en perfekt proportionerad silhuett. Styrka och sensualitet i perfekt symbios." säger Thierry Metroz, DS Designchef

Den kommer med bland annat aktiv fjädring, aktiva LED-ljus, night vision kamera, parkeringsassistans, aktiv körassistans och väggreppskontroll. Ljudsystemet kommer från Focal, som är ledande i Frankrike på akustik.

DS 7 CROSSBACK kommer i den första lanseringsfasen finnas att beställas med tre bensinmotorer (THP 230 S&S EAT8, THP 180 S&S EAT8 och PureTech 130 S&S sexväxlad manuell) och en dieselmotor (BlueHDI 180 EAT8).  Alla är Euro 6.2 anpassade. En plug-in hybrid lanseras senare.

Bilen visas upp den 7 mars på bilsalongen i Geneve och kommer lanseras i Sverige vid årsskiftet 2017/2018.

author image

Håkan Nilsson

Kontakta mig
logo nyteknik