Toyota Prius renaste laddhybriden

Det är stor skillnad på laddhybrider och laddhybrider när det kommer till miljöprestanda i verklig trafik. I en jämförelsetest av fem populära laddhybridmodeller, som den tyska bilist­organisationen ADAC har genomfört, var det bara Toyota Prius som ansågs ha tillfreds­ställande resultat.

ADACs EcoTest bedömde både bilarnas elförbrukning och bensinförbrukning under realistiska förhållanden. Toyota Prius Plug-in Hybrid var den enda laddhybriden som fick fem av fem möjliga stjärnor. Den sammanlagda poäng­summan var 97 av 100 poäng. Näst bästa bil i testet fick tre stjärnor och 67 poäng.

Prius Plug-in Hybrid hade i testet den lägsta elförbrukningen med 5,6 kWh/100 km och en bränsleför­brukning på 2,5 liter/100 km – betydligt lägre än de övriga testade bilarna. ADAC skriver i sin utvärdering: ”Medan de flesta laddhybrider presterar dåligt i testet visar Prius Plug-in hur man gör det på rätt sätt: Den är en förebild i alla lägen.”

ADACs test omfattade fem laddhybrider:

BMW 225Xe
Kia Optima Plug-in
Toyota Prius Plug-in
Volvo XC90 T8
VW Passat Variant GTE


Den nuvarande Prius Plug-in Hybrid är andra generationen laddhybridmodell från Toyota. Förutom goda miljöprestanda har bilen bl.a en värmepump som gör att kupén kan värmas och kylas utan att förbränningsmotorn behöver startas. Bilen kan också fås med ett solpaneltak som laddar hybridbatteriet och på så sätt kan förlänga räckvidden på ren el med upp till 5 km per dag.

Prius Plug-in Hybrid är ett viktigt steg mot Toyotas vision att, med hjälp av olika typer av hybrid-tekniker, minska fordonsflottans CO2-utsläpp med 90 procent till år 2050.

Mer om ADACs test av laddhybriderna hittar du här.

 

FOTO: Toyota

author image

Håkan Nilsson

Kontakta mig
logo nyteknik