Ny kompakt SUV från Opel

SUV marknaden växer och det gäller för tillverkarna att producera mera. Opels tredje SUV variant, Grandland X, ska försöka ta upp kampen om de aktiva kunderna.

Nya Opel Grandland X blir den största modellen i Opels SUV utbud. Sedan några år finns den lilla och trevliga Mokka X och på bilsalongen i Genève visade man upp Crossland X som blir mellanmodellen. Grandland X är cirka 20 centimeter längre än de båda andra och kommer därför att kunna erbjuda bättre innerutrymmen. Trots att den är större så kommer den ändå att klassificeras som en kompakt SUV, ett segment som idag står för nästan 20 %.

Grandland X kommer att innehålla de flesta vedertagna förarstödsfunktionerna som t.ex. adaptiv farthållare med fotgängardetektor och automatisk nödbromsning, trötthetsvarnare, parkeringshjälp och 360-graders kamera. Komfortdetaljer som bl.a. de sköna ergonomiska stolarna, uppvärmd ratt, eluppvärmda säten även bak och baklucka som öppnas med en fotviftning, är inkluderade i modellen.

Interiört känner man igen sig från Astra och nya Insignia. Precis som övriga nya Opel modeller är Grandland X utrustad med IntelliLink-system för uppkoppling och den personliga serviceassistenten Opel OnStar, som nu erbjuder nya tjänster som bokning av hotellrum och hjälp med att hitta parkering. Opels nya ljussystem, AFL (Adaptive Forward Lighting) består av LED-strålkastare med dynamiskt kurvljus, automatisk helljusfunktion och nivåreglering. Som tillval kan man få Grandland X med elektronisk greppkontroll som ska bidra till en säkrare körning på halt underlag. Bilen är då även utrustad med fem körlägen där systemet anpassar momentfördelningen automatiskt till framhjulen.

Nya Opel Grandland X är ca. 4,48 m lång, 1,84 m bred och 1,64 m hög. Axelavståndet är lite drygt 2,67 m och bagageutrymmet sväljer 514 liter med baksätet uppfällt och hela 1 652 liter när man fäller det. Den är utrustad med hasplåtar och de traditionella plastdetaljerna runt hjulhus och längs trösklarna. Den går även att få med svart tak för de som vill ge bilen en mer personlig touch. Baktill har man integrerat två avgasrör för ett mer sportigt intryck.

Opel Grandland X har officiell världspremiär i höst på bilsalongen i Frankfurt (IAA) den 14-24 september. Lite senare under hösten dyker nya Grandland X upp hos Opels återförsäljare.

FOTO: Adam Opel AG

author image

Håkan Nilsson

Kontakta mig
logo nyteknik