Model 3 låter kunderna vänta

Tesla Model 3

Foto: Tesla

Tesla fick en omedelbar succé med 400 000 förbeställningar av nya Model 3 som visades under våren. Kunder köade utanför Tesla Stores runt om i världen för att vara säkerställa att de skulle få en bil snabbare.

Det intressanta är att dessa beställningar avser en bil som man inte har sett eller känt på eftersom den inte har börjat tillverkas ännu. Succén grundar sig på att detta är en så kallad instegsmodell som har ett preliminärt pris under 400.000 kr.

I slutet av 2017 kan de som beställt en Model 3 kanske få sin bil. Det är nämligen då produktionen kommit igång.

Tesla Model 3

Foto: Tesla

Men det finns ett problem med detta. Tesla har inte en produktionskapacitet som klarar av en sådan stor volym på kort tid, varför den realistiska leveranstiden säkert ökar med uppåt ett år.

De som beställer en Model 3 nu, kommer förmodligen att få vänta 2-3 år på leverans. Frågan är hur många som verkligen är beredda att vänta så länge. Nu är Teslakunden lite annorlunda än vanliga bilkunder.

Tesla är ju bilvärldens svar på Apple och vi vet ju hur deras kunder fungerar. En annan fråga är vad som kommer från andra tillverkare med större produktionskapacitet?

Kommer Model 3 att vara lika het om 2-3 år? För Teslas skull hoppas jag det. De tillverkar fantastiska bilar.

author image

Håkan Nilsson

Kontakta mig
logo nyteknik