Troll säkerställer kvaliteten

Ford Troll

Foto: Ford Motor Company

Vad då troll, tänker du säkert. Men nu talar vi inte om mytologiska väsen utan om avsiktliga fel som planteras för att kolla om tekniken kan upptäcka dem.

Kvalitetssäkring är, precis hos de flesta tillverkare, en av de viktigaste delarna i Fords fordonstillverkning. Genom att anställda agerar ”troll” i den egna fabriken kan företaget ta reda på hur väl de löpande banden och produktionslinan fungerar. De placerar ut felaktiga komponenter på sina löpande band, som inkompletta rattar eller defekta motorkomponenter. Det handlar om ett sätt att stresstesta och optimera kvalitetssäkringen. Felaktigheterna upptäcks med en högteknologisk kamera.

”Det visuella systemet är extremt viktigt för att vi ska kunna försäkra oss om att varje enskild enhet på våra fordon är precis rätt. Våra trolltester innebär att vi kan säkerställa att produktionen fungerar som den ska. Våra team blir lika exalterade varje gång de finner en felande komponent som placerats ut, och vi gör det hela tiden svårare att hitta dem.”, säger Xabier Garciandia på Ford.

Fords nya kamerasystem fotograferar, kontrollerar och spårar varje enskild del av alla de 400 000 bilar och vans som sätts ihop i Fords fabriker, samt de 330 000 motorer som byggs i Valencia varje år. Trolltesterna är ett sätt att testa att det nya högteknologiska kamerasystemet fungerar som det ska.

author image

Håkan Nilsson

Kontakta mig
logo nyteknik