Volvos prestandamotor vinner prestigefyllt pris

Volvos 367 hk motor, som man hittar i nya Volvo S60 och V60 Polestar, har vunnit den prestigefyllda Wards 10 Best Engines utmärkelsen. 

– För inte så länge sedan var en nydesignad motor som kunde nå 100 hk per liter stort. I dag blåser Polestar och Volvo långt förbi det med anmärkningsvärda 184 hk per liter med den fyrcylindriga tvålitersmotorn i V60 Polestar. Det är en nivå som vi aldrig tidigare sett i vår tävling, skriver redaktörerna på WardsAuto.

Redaktörerna på WardsAuto har testat alla 40 nominerade bilar under de gångna månaderna på vanliga vägar under normala körförhållanden. Totalresultatet baseras på parametrar som prestanda, bränsleekonomi, ljudnivå och applicering av ny teknik. Detta är det 23:e året för tävlingen. Totalt ställdes S/V60 Polestar mot 40 nominerade motorer och modeller som t.ex. BMW M2, Jaguar XE och Porsche 918 Cayman.

– Vårt mål med den nya motorn var att öka prestanda och körbarhet samtidigt som vi minskar förbrukning samt utsläpp, säger Niels Möller, Chief Operating Officer för Polestar.

– Med de starka insatserna av vårt utvecklingsteam i kombination med den nyskapande tekniken i Volvos Drive-E-motorfamilj har vi lyckats med det. Den här motorn är kulmen av det utvecklingsarbete som vi startade 2009 med drivlineoptimeringsprogrammet och vi är stolta att få den här utmärkelsen från WardsAuto som ett bevis på vår fungerande arbetsfilosofi, avslutar Niels Möller.

Volvo S60 och V60 Polestar, delar motorteknik med den S60 Polestar WTCC-tävlingsbil som Thed Björk nyligen tog första segern med på Shanghai International Raceway.

author image

Håkan Nilsson

Kontakta mig
logo nyteknik