Tiguan blir fullvuxen

Foto: Volkswagen AG

Volkswagens svar på systerbolagets potentiella succé, Skoda Kodiaq, är Tiguan med tilläggsnamnet Allspace.

I USA lanserar man den gigantiska Atlas, en drygt 5 meter lång SUV som ska ta upp kampen med gigantiska amerikanska SUV. Den är givetvis sjusitsig och 23,6 cm längre än den stora Touareg, men den är endast avsedd för den nordamerikanska marknaden så vi lär inte se röken av den i Europa annat än några privatimporterade exemplar.

VW Atlas. En jätte bara för Nordamerika.

Foto: Volkswagen AG

Istället satsar Volkswagen på en 7-sitsig Tiguan med en 11 cm längre hjulbas än den nuvarande varianten och i klass med ”systermodellen” Skoda Kodiaq som jag testade för en månad sedan. För att markera att det handlar om en större modell, har man gett den det ”finurliga” tilläggsnamnet Allspace. I Nordamerika och Kina kommer den att heta…Tiguan, rätt och slätt.

Volkswagen är fortfarande sparsamma med bilder och allt de skickat ut är två illustrationer som, ärligt talat, ser lite väl ”spejasade” ut för att hamna i närheten av det färdiga resultatet. Mitt tips är att den kommer att se ut mer som en förlängd Tiguan.

VW Tiguan Allspace. Vi får väl se hur nära skisserna den blir.

Foto: Volkswagen AG

Tiguan Allspace presenteras första gången på bilsalongen NAIAS (North American International Auto Show) i Detroit, 8-22 januari 2017. Till Europa kommer den förmodligen senare under hösten 2017 eftersom man prioriterar Nordamerika och Kina. kommer från och med början av sommaren 2017 successivt att lanseras i Nordamerika, Kina och Europa.

Inga priser är avslöjade, men om Tiguan Allspace ska hitta sin plats på den svenska marknaden, krävs det en aggressiv prisstrategi för att rå på Skoda Kodiaq som har alla positiva ingredienser och ett attraktivt pris.

author image

Håkan Nilsson

Kontakta mig
logo nyteknik