Opel har identifierat Sveriges brister

Opel Ampera-e

Foto: Adam Opel AG

Opel har valt att starta lanseringen av elbilen Ampera-e på de mest mogna elbilsmarknaderna i Europa. Där platsar inte Sverige!

Sverige har gjort sig kända för att ha de miljökaxigaste politikerna i Europa, som gång efter annan ska visa sig bättre än alla andra. De sätter upp mål som de inte har en susning hur man ska nå. Man fokuserar på utopier som bilfria innerstadsområden och struntar i det mesta som kan hjälpa till att nå målet att vara fossiloberoende 2030.

Detta har lett till att Sverige är bland de ”sämsta i klassen”, något som alla utom våra politiker verkar ha insett. Vi är många som sett fram emot Opels nya elbil med en räckvidd på 50 mil och ett pris som skulle göra den tillgänglig för fler konsumenter med ambitionen att bidra till en bättre miljö. Nu kommer den inte till Sverige förrän 2018 och det är riktigt, riktigt tråkigt.

Först ut i Europa med att lansera Opel Ampera-e, blir Norge som startar försäljningen idag (14/12 2016). Därefter följer Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Schweiz. Opel väljer att lansera bilen på marknader som redan har en infrastruktur för elbilar eller har visat en stark vilja att satsa på elbilar. Där ingår alltså inte Sverige! Vi hamnar långt bak på listan och får inte bilen förrän 2018.

Valet att lägga premiären av Ampera-e i Norge är enkelt att förklara. Norge är utan tvekan den mest mogna marknaden i Europa när det gäller elbilar. De har redan närmare 100 000 elbilar som rullar på gatorna. Anledningen till framgångarna i Norge är incitament såsom borttagen inköpsskatt, momsbefrielse på köp och leasing, låg årlig vägskatt, ingen avgift på tullbelagda vägar och färjor, gratis kommunal parkering, tillgång till bussfiler och 50 procents minskad förmånsskatt. Andelen elbilar av totalt sålda nya bilar har varit den högsta i världen under flera år och uppgick till 22 procent 2015. I några delar av landet har andelen elbilar varit drygt 30 procent. Detta i ett land som är en av världens största producenter av olja!

Det är sorgligt att vi inte kan leva upp till våra målsättningar och att vi har fullkomligt handfallna politiker som lever i en drömvärld. För att använda ett gammalt norrländskt uttryck: SKÄMMES TA MIG FAN!

author image

Håkan Nilsson

Kontakta mig
logo nyteknik