Det spanska temperamentet växer

Snabbaste kombin på den legendariska Nürburgrings Nordschleife har ”biffat” till sig med 300 hk och fyrhjulsdrift. Det här kan bli riktigt kul!

För ett par år sedan hade jag nöjet att testa den förra generationen SEAT Leon CUPRA ST både på allmänna vägar och på bana i Barcelona, SEAT:s hemstad. Efter att tidigare ha testat ”storebror” VW Golf R med 300 hk och fyrhjulsdrift, så föredrog jag den framhjulsdrivna och då 20 hk svagare spanjoren. Körglädjen och prestandan var i en klass för sig.

Nu lanserar alltså SEAT en ny CUPRA med 300 hk och fyrhjulsdrift, samma specifikation som VW Golf R. Jag hoppas bara att man behållit lite av den karaktär jag upplevde tidigare och blev så förtjust i. Samma 2.0 TSI motor som 2015 levererade 280 hk och 290 hk 2016, har nu piskats upp till 300 hk vilket är det mesta som suttit i en SEAT.

Med de extra hästkrafterna har också vridmomentet ökats från 350 Nm till 380 Nm och är tillgängligt över ett brett varvtalsområde mellan 1800 till 5500 varv. Det kommer definitivt att märkas eftersom effektförlusten när den nya DSG-lådan växlar, elimineras. I tillägg till en starkare motor så kommer nya SEAT Leon CUPRA med adaptiv chassikontroll och progressiv styrning. 

Nya SEAT Leon CUPRA utrustas även med den senaste tekniken inom säkerhet, komfort och uppkoppling från VW koncernen. Interiört så kommer nya modellen med den senaste generationens infotainmentsystem, Media System Plus, där det även ingår en 8” skärm. För övrigt hoppas jag att man inte ändrar för mycket därför att föregångaren var redan en riktigt bra bil.

Nya SEAT Leon CUPRA kommer finnas tillgänglig som 5-dörrars modell och kombi (ST) för beställning under våren 2017.

author image

Håkan Nilsson

Kontakta mig
logo nyteknik