Behövs all teknik?

Devisen Vorsprung durch Technik (försprång genom teknik) har varit Audis ledstjärna under många år och det genomsyrar samtliga deras produkter.

Utan att sticka ut hakan så finns det nog inget annat bilmärke som lyckats förena känslan och tekniken på ett lika raffinerat sätt som Audi. Det började redan 1980 då man som första tillverkare placerade fyrhjulsdrift i vanliga personbilar och inte bara i terrängfordon.

Ur-quattron är legendarisk. Dåtidens i särklass mest framgångsrika rallybil som fullkomligt dominerade vägarna. De första quattrobilarna hade en mekanisk mittdifferential som fördelade kraften mellan fram- och bakhjul. 1987 kom en ny och mer effektiv teknik som kallades Torsen (TorqueSensing). Systemet som baseras på den självspärrande mittdifferentialen har sedan dess varit synonymt med Audi och quattro och används fortfarande i vidareutvecklad form i de större modellerna med längdsmonterad motor.

Utvecklingen av quattro-tekniken går hela tiden framåt. Som en del av märkets identitet är det oerhört viktigt att hela tiden ligga i framkant. Idag tillhandahåller Audi marknadens kanske bästa fyrhjulsdrift, något som man uppskattar när man testar bilarna på kurviga sommarvägar, grusvägar och framförallt på vintervägar.

I tillägg till Audis quattro-teknik så satsar man enorma resurser på säkerhet och förarstödda system. I dagens bilar kan man få inte mindre än 30 olika säkerhets- och assistanssystem som bidrar till att göra upplevelsen bekväm och säker. Att räkna upp dem alla här tar alldeles för mycket plats, men för att ta några exempel så är t.ex Audi A4 utrustad med autobroms fram.

Som tillval erbjuds autobroms bak, adaptiv farthållare med köassistans, varning för trafik innan man öppnar dörren etc. Här nedan ser du exempel på vad Audi A4 erbjuder.

Trailer Assist

Förar Assistans

LED Matrix

Att backa med ett släp är något som de flesta tycker är jobbigt. Det gäller att veta åt vilket håll man ska vrida ratten för att parkera släpet rätt. Ofta så får man kliva ur bilen för att kolla om vinkeln är den rätta. Det slipper man nu. Som tillägg till Audi A4 allroad quattro kan man få det hjälpmedel som många har efterlyst: Trailerassist. Det aktiveras genom att man trycker på en knapp. 

Allt man behöver göra sedan är att lägga i backen och gasa lite försiktigt. Bilen styr man med hjälp av backkameran och rattvredet som styr multimediasystemet. En riktigt smart lösning som gör vemsomhelst till expert. Filmen nedan visar principen.

Audi är inte bara en biltillverkare, det är också ett teknikutvecklingsföretag. Från 80-talet och framåt har Audi lanserat den ena smarta lösningen efter den andra. Oavsett vad de ”sätter tänderna i” så är utkomsten något som får andra tillverkare att svettas. De råder ingen tvekan om att deras devis ”Vorsprung durch Technik” (Försprång genom teknik) genomsyrar deras produkter och det ska kunderna vara tacksamma för.

author image

Redaktionen

Kontakta mig