Audi Q7 får en "storebror"

Q8

Foto: Audi AG

Audis största bil hittills har varit Q7, men på bilsalongen i Detroit gör Q8 konceptet debut. Har jag sett den förut?

I den nästan produktionsfärdiga studien har de eleganta linjerna från en coupe kombinerats med rymligheten och flexibiliteten i en SUV. Märket öppnar därmed upp ett nytt segment bland de större bilarna. Det blir alltså en bil i klass med BMW X6 och Mercedes GLE Coupé, en sportigare variant med sluttande bakdel.

Q8

Foto: Audi AG

“Med Audi Q8 concept har vi skapat en ny spjutspets bland Q-modellerna. Designen förmedlar både sportighet och prestige”, förklarar Marc Lichte, Audi Head of Design. "Dessutom har det varit viktigt för oss att konceptbilen har en rymlig interiör med fyra lika komfortabla säten, trots den flacka taklinjen.”

Konceptbilens front är kraftfull och den stora oktagonformade grillen är betydligt bredare än i Audis nuvarande modeller. Den är placerad långt fram och ger ett tredimensionellt uttryck. En intressant detalj är texten e-tron längst ned på grillen. Det inbär att modellen även kommer att hysa en drivlina med elmotor, typ den vi hittar i Q7 e-tron quattro. Är en helt eldriven variant också på gång? Jag skulle tro det eftersom jag såg konceptet i Madrid för drygt ett år sedan. Spännande utveckling.

Audi koncept

El koncept visat i Madrid november 2015.

Foto: Håkan Nilsson

Många av designelementen i Q8 concept är dessutom hämtade från 80-talets Audi urquattro. Bl.a. den extremt flacka men ändå breda C-stolpen och de markerade och breddade hjulhusen. Proportionerna betonar de främre och bakre hjulen lika mycket för understryka quattro-drivningen på alla fyra hjulen.

Audi Q8 Concept premiärvisas på bilsalongen NAIAS (North American International Auto Show) som pågår i Detroit den 8-22 januari 2017. 

author image

Håkan Nilsson

Kontakta mig
logo nyteknik