Så kör du säkert under sportlovet

Inom kort drar de svenska sportlovsveckorna igång. Det innebär att trafiken tilltar på vägarna och att bilförarna riskerar att mötas av minusgrader och ishalt vägunderlag. Här ger Pirellis expert Anders Jansson några tips på hur du gör sportlovskörningen till ett säkert nöje.

Att packa sin bil rätt och vila upp sig är två viktiga saker att tänka på inför en längre körning. Men i synnerhet under vinterhalvåret är det viktigt att inte glömma bort det som faktiskt ska ta dig hela vägen fram – dina däck.

– Sportlovsveckorna har en tendens att sammanfalla med tuffa förutsättningar på våra svenska vägar, där det i februari och mars kan vara både snöigt och halt. I det här läget är det extra viktigt att ha koll på sina däck. Genom att lägga några extra minuter på att kolla däcken inför en längre bilresa skapar du bra förutsättningar för en både säker och bekväm körning, säger Anders Jansson, teknisk chef på Pirelli i Sverige.

Här kommer Anders Janssons tips inför körning på sportlovet:

  • Kontrollera mönsterdjupet. Mönsterdjupet på vinterdäck ska enligt lag vara minst tre millimeter. Du kan enkelt kontrollera mönsterdjupet med en mönsterdjupsmätare eller med hjälp av en femkrona. Lyckligtvis funkar tricket både med femkronor av ny och gammal modell. Avståndet mellan myntets kant och överdelen av siffran 5 respektive de tre konorna är cirka tre millimeter. Om hela siffran eller kronorna syns vet du att mönsterdjupet är för lågt. För att däcket ska ge ett säkert skydd mot exempelvis vattenplaning måste mönsterdjupet var minst fyra millimeter.

  • Kolla däcktrycket innan avfärd. Kontrollen bör göras regelbundet, helst var tredje vecka. Rätt däcktryck minskar rullmotståndet, förbättrar köregenskaperna, komforten och inte minst bränsleekonomin. Genom att ha däck med lågt rullmotstånd kan bränsleförbrukningen minska med upp till en halv liter per tio mil. I de flesta bilmanualer står vilket däcktryck som rekommenderas till vilken situation. Däcktrycket ska nämligen anpassas efter bilens last. Med en fullpackad bil inför en semesterresa ska däcktrycket ökas. Är det för högt blir det ofta en obekväm och bullrig färd, medan däckslitaget ökar om det är för lågt.

  • Lasta inte bilen för tungt upptill. Skidor och liknande utrustning lämpar sig för att lasta på taket på bilen. Men se till så att inte för mycket vikt placeras för högt upp i bilen. Bilen får då högre tyngdpunkt och försämrad stabilitet, vilket tyvärr ofta märks först vid exempelvis en kraftigare undanmanöver.

  • Kör lugnt! Det är förståeligt om du vill vinna ett lopp i skidbacken. Men på vägarna vinner sköldpaddan över haren. En aggressiv körstil är inte bara onödig, den sliter även på däcken och bidrar till höjd bränsleförbrukning. Genom att undvika häftiga accelerationer och inbromsningar skonar du både däcken och din plånbok, samtidigt som resan blir mer bekväm för alla inblandade.
author image

Brand Arena

Kontakta mig
logo nyteknik