Parkering ­– en allt större kostnad

Har du tillgång till fri parkering genom din arbetsgivare eller måste du själv betala för parkeringen? Vilka skatteregler gäller vid parkering i tjänsten?

På många håll i Sverige blir det allt dyrare att parkera. Med allt från högre p-avgifter till förlängda avgiftstider hoppas politikerna minska trafiken för att öka framkomligheten.

Om du inte har en förmånsbil men har tillgång till en fri parkerings- eller garageplats vid din arbetsplats, räknas den som en skattepliktig förmån. Förmånen värderas till marknadsvärdet, det vill säga så mycket du skulle ha betalat om du själv hyrde en parkerings- eller garageplats i närheten av din arbetsplats.

Har du en egen parkeringsplats får du betala skatt för alla dagar, oavsett om bilen står där alla dagar eller inte. Saknar du däremot en egen anvisad plats, och får parkera där det råkar finnas plats, förmånsbeskattas du bara för de dagar du parkerar bilen där.

Kan du parkera gratis på likvärdiga platser i närheten betalar du ingen förmånsskatt alls. Du slipper också betala förmånsskatt för fri parkering vid arbetsplatsen om du har en tjänstebil som räknas som en förmånsbil. Och det gäller oavsett om du använder förmånsbilen i tjänsten eller privat.

Kör du mycket i tjänsten med din privata bil – det vill säga har använt bilen i tjänsten under minst 160 dagar under året och kört minst 300 mil – betraktas inte parkerings- eller garageplatsen som en beskattningsbar förmån. Har du kört minst 300 mil i tjänsten, men bara använt bilen under 60 dagar eller mer, räcker det att du tar upp förmånen av fri parkering för det antal dagar bilen inte har använts i tjänsten.

Det går även utmärkt att göra avdrag för parkeringskostnader i deklarationen om du använt bilen i tjänsten och själv stått för parkeringskostnaden.

Läs mer om Skatteverkets regler för parkering i tjänsten

author image

Redaktionen

Kontakta mig
logo nyteknik