Ny prognos: Elbilar billigare än fossilbilar år 2025

Elbilar kommer bli billigare än sina rivaler med förbränningsmotor redan år 2025. Det visar en ny studie av Bloomberg New Energy Finance. Anledningen är bland annat sjunkande batteripriser.

Dyra i inköp men billiga i drift – ja, så har elbilar beskrivits hittills. Men det blir det snart ändring på, enligt Bloomberg New Energy Finance.

I en ny studie konstaterar forskningsbolaget att elbilar kommer bli billigare än fossilbilar redan om åtta år i USA och Europa.

Bakom skiftet står framförallt sjunkande batteripriser. Bloomberg New Energy Finance beräknar nämligen att batteripriserna kommer falla med ca 77% mellan 2016 och 2030. Det kommer i sin tur ge stora effekter på prislappen, eftersom batteriet idag utgör cirka halva kostnaden för en elbil.

Det sjunkande batteripriset i kombination med ökade kostnader för fossilbilarna gör att elbilarna förväntas bli det billigaste fordonsalternativet år 2025.

Prognosen backas upp av biltillverkaren Renault, som förutspår att de totala kostnaderna för att äga en elbil kommer vara på samma nivå som fossilbilar år 2020.

author image

Johanna Petersson

Kontakta mig
logo nyteknik