Hur värderas din tjänstebils extrautrustning?

Använder du tjänstebilen både i tjänsten och privat får du betala förmånsskatt baserat på bilens förmånsvärde. Hur påverkas förmånsvärdet om du väljer extrautrustning eller en färdig paketlösning?

När du ska beställa en helt ny tjänstebil är det lockande att välja extrautrustning och olika paketlösningar med allt från lädersäten till automatisk växellåda, dragkrok och vinterdäck.

Extrautrustningen påverkar dock bilens förmånsvärde och det finns därför en del att tänka på innan du gör dessa tillval. Som extrautrustning räknas all utrustning som har att göra med bilens funktion eller bekvämlighet men som inte ingår i det pris generalagenten lämnat till Skatteverket och som lagts in i nybilsprislistan.

Utrustningen kan vara fast monterad eller monterad så att den lätt går att avlägsna – det viktiga är att den är avsedd för användning i bilen. Även standardpaket kan räknas som extrautrustning och påverkar då bilens förmånsvärde.

Förmånsvärdet baseras på bilens marknadsvärde, det vill säga så mycket du måste betala för motsvarande bil hos din lokala handlare. Kostar tjänstebilen mer än 7,5 basbelopp tillkommer ett ”lyxbilstillägg” på 20 procent av förmånsvärdet. Med 2017 års basbelopp på 44.800 kronor, betyder det att bilar som kostar mer än 336.000 kronor får detta tillägg.

Därutöver kommer kostnaden för fabriksmonterad och/eller lokalt monterad extrautrustning, det vill säga materialkostnad, arbetskostnad, särskild besiktningskostnad med mera, inklusive mervärdesskatt.

Du får dra nytta av ”sedvanliga rabatter” om de ligger på en ”rimlig nivå”. Enligt Skatteverket gäller det rabatter på 5–10 procent. Det får alltså inte röra sig om tillfälliga erbjudanden, kampanjpriser och liknande. Du bör också vara noga med att få rabatten i samband med köpet av bilen eller extrautrustningen, eftersom du inte får göra någon avräkning med ett fiktivt belopp för en möjlig rabatt.

Om du köper en bil till ett pris som avviker från priset som angetts i nybilsprislistan kan mellanskillnaden hänföras till extrautrustning, men då måste du vara säker på att det inte skett en prishöjning sedan nybilspriset fastställdes. 

Det finns utrustning som räknas som undantag och vanligtvis inte medför ett högre förmånsvärde – till exempel kranar och liknande anordningar, biltelefoner, handsfreesatser, elektroniska körjournaler, alkolås eller specialutrustning som krävs på grund av handikapp hos förmånstagaren. Detsamma gäller i de flesta fall om du skaffar en utrustning som konverterar bilen till en miljöbil.

Läs mer om reglerna för extrautrustning

author image

Redaktionen

Kontakta mig
logo nyteknik