Ska du välja tjänstebil? Här är 7 saker att fundera över!

Har du fått i uppdrag att välja tjänstebil? Men känner dig vilse i djungeln av bilmodeller? Då kan dessa sju frågor hjälpa dig på vägen!

Att välja tjänstebil är ett stort beslut. Du kommer sannolikt spendera ett antal tusen mil i din nya bil och vill ju därför välja en som passar dina behov och din ekonomi. Men var börjar man och vad är viktigt att tänka på? Få igång din tankeprocess med dessa sju frågor:

1. Har ditt företag en bilpolicy som reglerar ditt val?

Först och främst behöver du ta reda på om det finns en bilpolicy på din arbetsplats. Denna policy kan nämligen begränsa ditt val av tjänstebil. Många arbetsgivare sätter en övre gräns på 7,5 prisbasbelopp, vilket år 2017 ger en maxgräns på 336 000 kr. Men policyn kan också begränsa ditt urval utifrån exempelvis bilmärke och/eller miljöklassning.

2. Vilken månadskostnad kan du tänka dig?

Om det gäller en s k förmånsbil – en tjänstebil du får använda även privat – kan det vara bra att ta förmånsvärdet i beaktning när du gör ditt val. För förmånsvärdet sätts upp på ditt lönebesked och ökar din skatt, vilket ger dig en indirekt månadskostnad för bilen. 

Läs mer: Vad är en bilförmån och hur mycket får du betala i skatt?

3. Hur stor bil behöver du idag och under de kommande åren?

När du ska välja tjänstebil är givetvis storleken en viktig faktor. Särskilt om du behöver ha med dig mycket last i tjänsten och/eller har en familj. Utgå från vilka behov du har idag vad gäller antal platser och bagageutrymme, samt hur du tror att din livssituation kommer se ut de närmsta åren.

4. Vilka krav har du på köregenskaper och förarmiljö?

Om du kör mycket bil (oavsett om det är i tjänst eller privat) kan det vara värt att fundera lite extra på vilka köregenskaper och vilken förarmiljö du vill ha. Bra ljudisolering bör kanske vara ett krav, så att du slipper lyssna på buller i mil efter mil. Och hastighetshållare är sannolikt ett måste om du kör långa sträckor. För att nämna några exempel.

Tänk bara på att vissa bekvämligheter och funktioner kan räknas som extrautrustning, vilket ökar förmånsvärdet på bilen.

5. Vilka trafiksituationer ska bilen användas i?

Olika bilar passar till olika trafiksituationer, så fundera på hur du ska använda din nya tjänstebil. Kommer du mest köra långa eller korta sträckor? I stadstrafik eller på landsväg? Om du ska köra långa sträckor passar till exempel en elbil mindre bra och om du kör mycket i stadstrafik kan en automatväxlad bil vara skönt.

Läs mer: Automatlåda eller manuell växellåda – vad passar bäst i tjänstebilen?

6. Är miljövänlighet viktigt för dig?

När du ska välja tjänstebil kan du göra en insats för miljön genom att välja en miljöbil. Vad som klassas som en miljöbil är olika, eftersom definitionerna skiljer sig åt. Men generellt sett är det bilar som drivs av förnyelsebara bränslen eller som har mycket låga utsläpp.

Förutom att dessa bilar är mer miljövänliga än andra bilar kan de också ge dig skattemässiga fördelar.

Supermiljöbil Nissan leaf

Foto: TT

7. Har du krav på bränsleförbrukningen?

Slutligen: fundera över bränsleförbrukningen och vad den kommer kosta för olika bilar. För du ska inte bara “betala” förmånsskatten varje månad – ditt eget drivmedel tillkommer ju och du betalar antingen direkt eller genom beskattning på drivmedelsförmån. Med andra ord vill du kanske välja en tjänstebil med så låg bränsleförbrukning som möjligt.

När du övervägt faktorerna ovan och har hyfsad koll på vad du söker är det dags att börja leta bland modellerna. Spana gärna in våra tester och artiklar för inspiration. Lycka till!

author image

Johanna Petersson

Kontakta mig
logo nyteknik