Privatleasing eller företagsleasing – vad är billigast?

Idag finns det många olika lösningar när det gäller bil för dig som är egenföretagare eller anställd och har behov av bil i tjänsten. Men frågan är vilket alternativ som är billigast? Här listar vi några avgörande faktorer som du behöver ha koll på när du jämför företagsleasing med privatleasing!

Om du vill leasa en och samma bil till såväl fritid som arbete har du två olika alternativ att välja på. Antingen kan du leasa bilen via företaget och betala förmånsskatt för att du använder den privat, eller så kan du leasa bilen privat och sedan ta ut milersättning från företaget när du kör i tjänsten.

Den generella grundregeln är att ju dyrare bil och ju fler mil du kör, desto mer lönar det sig att leasa bilen via företaget och ha den som en förmån (s k förmånsbil).

Därför brukar man säga att företagsleasing är att föredra om du 1) ska köra en nyare och dyrare bilmodell, eller 2) kör mer än 3000 mil per år i tjänsten.

Men varje fall skiljer sig åt och det finns ingen exakt brytpunkt för när det ena alternativet är bättre än det andra. Din slutliga kostnad påverkas t.ex. av om du väljer miljöbil eller inte och vem som betalar drivmedlet.

Se därför till att jämföra olika alternativ för att hitta den billigaste lösningen för just dig. Till att börja med behöver du bestämma dig för en prisklass och uppskatta din årliga körsträcka, sedan är det dags att börja räkna.

För att kunna jämföra företagsleasing med privatleasing behöver du bl.a. ha koll på följande:

  • Vilket förmånsvärde bilen har. Det värdet avgör hur mycket skatt du behöver betala vid företagsleasing för att använda bilen privat. Läs mer om bilförmån i vårt tidigare inlägg.

    Notera att skatten är ett fast belopp för varje bilmodell – det spelar ingen roll hur mycket du kör. Med andra ord blir företagsleasing “billigare” (per mil) ju mer du kör privat. Dessutom sänks förmånsvärdet om du kör mer än 3000 mil/år i tjänsten eller om bilen klassas som miljöbil.

    Tänk också på att extrautrustning och parkeringsplats kan räknas som en förmån som du måste skatta för.
  • Vad du får betala för drivmedel. För både privat- och företagsleasing finns det två olika alternativ för att hantera drivmedlet: antingen betalar du allt privat och kräver ersättning för tjänsteresorna, eller så betalar arbetsgivaren och då räknas drivmedlet som en skattepliktig förmån.

    Du kan läsa mer om ersättningsbelopp vid tjänsteresor och drivmedelsförmån på Skatteverkets hemsida.

Låt oss avsluta med ett exempel:

Lotta Johansson tjänar 30 000 kr i månaden och har nu möjlighet att ta ut förmånsbil, med drivmedelsförmån, på företaget. Men hon funderar på om det kanske är billigare att köra en privatleasad bil och ta ut milersättning för körda mil i tjänsten?

Hon räknar med att köra ca 1 000 mil i tjänsten och 500 mil privat, vilket ger följande kostnadskalkyler på bilmodellerna Volkswagen Polo, Citroën C4 och Mazda CX3:

I beräkningarna har vi utgått från en bensinkostnad på 13,50 kr/liter och att Lotta bara beskattas för sin privata bränsleförbrukning vid företagsleasing, eftersom hon har fört körjournal. Nettokostnaden för bilarna vid företagsleasing är beräknade med bilforman.se och utgår från skattetabell 31.

Det billigaste alternativet i detta fall är alltså företagsleasing, oavsett vilken av bilmodellerna Lotta väljer. Men skillnaden gentemot privatleasingen ökar, ju dyrare bil hon väljer.

author image

Johanna Petersson

Kontakta mig
logo nyteknik