Nya Renault Clio officiell - presenteras på bilsalongen i Genève

Renault kommer att visa upp den nya generationen Clio på bilsalongen i Genève 2019. Det blir den femte generationen av den hyllade bilen som lanserades redan 1990 och som nu sålts i över 15 miljoner exemplar världen över.

Renault Clio är sannerligen en bilikon och är Renaults bästsäljare. Den nya generationen Clio ska enligt Renault agera spjutspetsen i den nya framtidsplanen. En framtidsplan som i sin tur är döpt till “Drive the future” och har tre målsättningar:

  • Elektrifiering: 2022 kommer Renault att erbjuda 12 stycken elbilsmodeller. Nya Clio kommer att vara den första med E-Tech hybridmotorn, baserad på teknik som utvecklats av Renault.
  • Uppkopplad:Målet för Renault är att 2022 ha 100 % uppkopplade fordon på sina nyckelmarknader. I Nya Clio illustreras detta med ett nytt anslutet multimediasystem som utvecklats av Alliansen.

  • Autonom: 2022 kommer Renault att marknadsföra 15 modeller utrustade med autonom körteknik. Nya Clio kommer att vara banbrytare genom att göra förar-systemen som leder mot autonom körning tillgängliga för alla i en stadsbil.

Nya Renault Clio kommer att vara den första modellen som bygger på den nya CMF-B-plattformen. Den började utvecklas redan 2014 på Technocentre och är Alliansens svar på marknadens ökade krav på den senaste tekniken. Den består i sin tur av 85% nya delar, jämfört med plattformen från tidigare Clio. Den har även en helt ny arkitektur som gör att den är 50 kg lättare.

Den nya Clio kommer också att vara utrustad med det mest omfattande förarhjälpssystemet i sitt segment. Det är Renaults försök att öka säkerheten i bilen för att säkra en större sinnesro för sina förare.

Renault Clio presenteras under mars på bilsalongen i Genève.

author image

Rebecca Hjerpe

Kontakta mig
logo nyteknik