Så mycket kostar vässade Golf GTI

En GTI med dna från racingbanan. Nya Golf GTI TCR  har 45 kusar mer än vanliga GTI och ska ha accelerationen 0-100 km/h avklarat på 5,6 sekunder. Men det kostar att lägga vantarna på den vassare versionen – 419 900 kr startar priset på.

Det är nu 43 år sedan Volkswagen presenterade den första Golf GTI – och lanserade det som numera kallas för GTI-klassen. Det handlar då som nu om vanliga kompaktare bilar som fått en rejäl motormassage.

Nu läggs ett nytt kapitel till historien då tyskarna introducerar Golf GTI TCR. Modellen härrör från racingbilen med samma namn och som Johan Kristoffersson vann STCC med förra året.

Men även om namn och lite delar är desamma – är det en lite mildare och mer lätthanterlig bil VW släpper ut. Istället för 350 hästkrafter är det 290 kusar man har att tygla. Dessa leds via en sjuväxlad dubbelkopplingslåda ner på framhjulen. Tack vare en differentialbroms på framaxeln och adaptiv chassireglering så ska man få ut det mest av bilen.
För de som vill aktivera alla dessa när rött slår om till grönt – accelererar bilen 0-100 km/h på 5,6 sekunder. OCh håller man nere gaspedalen kommer mätaren upp i 260 km/h.

Golf GTI TCR kommer att erbjudas i de klassiska GTI färgerna rött, vitt och svart samt en ny solidgrå lack. Dessutom kan bilen även fås med svartlackerat tak (om man väljer annan grundfärg än svart såklart).

Andra designskillnader mot standardversionen av GTI är att en specialdekor på sidorna, samt pianolackade exteriördetaljer. Som standard är bilen femdörrars, men om man så känner kan VW plocka bort det bakre paret utan kostnad.

Modellen är beställningsbar från och med nu och rekommenderat pris ligger på 419 900 kr. Och de som är snabba på att slå till kan få en bil levererad lagom till att racingsäsongen drar igång.

Tekniska fakta – Golf GTI TCR

Motor: Direktinsprutad och turboladdad bensinmotor (TSI), partikelfilter
Växellåda: 7-växlad DSG
Drivsystem: Framhjulsdrift
Cylindervolym: 2,0 l
Effekt: 290 hästkrafter
Max vridmoment: 380 Nm vid 1 950-5 300 varv/min
Bränsleförbrukning, blandad körning NEDC: 0,67 l/mil
CO2-utsläpp NEDC: 151 g/km
Bränsleförbrukning, blandad körning WLTP: 0,77 l/mil
CO2-utsläpp WLTP: 174 g/km
Toppfart: 260 km/h
Acceleration 0-100 km/h: 5,6 sekunder
Miljöklass: EURO 6 BG
Rek. cirkapris: från 419 900 kr

author image

Felix Björklund

Kontakta mig
logo nyteknik