Kolla – så här ser ”coupésyskonet” till Volvo XC40 ut

En snajdig suv med slank coupélinje. I några eggande bilder har Geely nu avslöjat siluetten på en kommande nyhet – syskonmodellen till XC40. Kan det vara något vi snart får se under Volvoflagg?

 För de flesta svenskar är Geely något okänt, eller ett obskyrt märke. Men den kinesiska biltillverkaren är koncernsyskon med Volvo Personvagnar, Volvo Lastvagnar, Lotus samt Daimler. Och även om bilarna hittills mest varit halvtrista modeller för den inhemska marknaden – har det börjat hända saker.

I ett kort släpp presenterar man märkets första coupésuv, ett slags svar på BMW X4 eller Mercedes GLC Coupé, som en del i strategin att bredda produktportföljen.

Bilen presenteras med fyra bilder och i ett medföljande pressläpp framgår det att modellen, med internnamnet FY11, visar ”sportiga intentioner med en bred och självsäker stans”. Vidare använder tillverkaren vad man kallar för sin signaturgrill, ”expanding universe”, samt varselljus som ska få bilen att se ut som ett rovdjur. Helt enkelt mycket floskler som ska få hugade spekulanter att inte bara köpa bilen, utan även märkets nya kaxigare identitet.

Samma grund som XC40

Själva bilen har byggts på plattformen CMA, en grundarkitektur som man delar med Volvo och som gör att FY11 blir en slags ”modellkusin” till XC40. Men det är inte det enda som man har gemensamt med Göteborgsmärket. Bilen har designats under Peter Horbury, Volvos tidigare chefsdesigner och mannen som bland annat kritat S/V/C70 och första generationens XC90.

Här i Sverige lär vi inte få se serieversionen av FY11, men kanske kan en framgångsrik lansering smitta av sig inom koncernen. För ännu så länge är XC40 ensam Volvo om att bygga på CMA-plattformen, men flera är på gång och med tanke på den crossovertrend som nu är rådande – är kanske en Volvofierad version inte allt för långt borta.

FY11 grundas på samma CMA-plattform som XC40 samt kommande kompakta Volvobilar

author image

Felix Björklund

Kontakta mig
logo nyteknik