Det var populäraste tjänstebilarna 2018

Svenska tjänstebilister väljer Volvo. När vi summerar 2018 står det klart att vi är patriotiska här i nord. En annan sak är att tyskarna fått ge vika och att Skoda samt Kia har ökat i popularitet.

Ryckig, elektrifierad samt något under prognos. När branschorganisationen Bil Sweden presenterar sina siffror för helåret 2018 finns det en hel del intressanta fakta att sätta tänderna i.

Fjolåret kommer gå till historien som ett toppår och även om det var en minskning jämfört med året innan samt något under branschorganisationens prognos – är det faktiskt tredje bäst hittills.

Så vad var det som hände? Jo, nya skatteregler och ny testcykel för certifiering av nya modeller satte djupa spår i försäljningen.

– Bilåret 2018 präglades av en ryckighet, med ett starkt första halvår och ett betydligt svagare andra halvår. Förklaringen ligger framför allt i införandet av det nya fordonsskattesystemet bonus/malus från halvårsskiftet. Många passade på att köpa och registrera så kallade Malusbilar innan den 1 juli för att undvika den kraftiga höjningen av fordonsskatten, som bonus/malus-systemet innebär. Följdeffekten blev kraftigt minskade registreringar av både personbilar och lätta lastbilar under andra halvåret. För personbilarnas del förstärktes nedgången under hösten av förlängda leveranstider för vissa modeller som en följd av brist på testkapacitet i Europa för att få nya bilmodeller godkända enligt den nya testmetoden WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure), som infördes 1 september, säger Anders Norén, teknisk chef på Bil Sweden.

Volvo V90 Cross Country

V90 är storfavoriten i Sverige...

Foto: Håkan Nilsson

Följt av nya V60 som introducerades i år

I statistiken framgår det att laddbara bilar ökade enormt och under 2018 stod de för 8 procent av totalmarknaden. Denna hade kunnat vara högre om det inte var så att tillverkarnas produktionskapacitet ströp tillgången. Under fjolåret gick även bensinbilarna om dieslarna, vilket är första gången sedan 2009 som det händer.

Svenskar väljer svenskt

När det kommer till märkespreferens var 2018 ingen chock. Vi svenskar väljer svenskt och Volvo är fortfarande ohotad etta för 61 året i rad. Och preferensen för Göteborgsdesignat märks bland tjänstebilisterna. S/V90 var den absolut vanligaste tjänstebilen under året följt av V60. På topp tio lyckades Volvo även få in XC60 (4:e plats) samt XC40 (9:e) vilket inte är illa.

Det som grusar storslam i toppen är Volkswagen vars Golf kilade in och knep bronspengen. Vidare framgår det att Skoda och Kia tar sig in bland de mest populära bilmärkena för företag och tjänstebilister. Detta på bekostnad av bland annat Audi som helt plötsligt inte kvalar in på topp tio – detta trots bland annat nya A6 som brukar vara med.

Blickar vi framåt så kommer 2019 bli otroligt intressant. Antalet laddbara modeller växer stadigt och räckvidden på el blir bara bättre samtidigt som priserna sjunker. De modeller som saknar elektrifiering i paletten lär bli lidande, för det går inte att blunda för hur förmånligt det är för tjänstebilister.

Populäraste tjänstebilarna 2018

  1. Volvo S/V90
  2. Volvo S/V60
  3. VW Golf
  4. Volvo XC60
  5. Skoda Octavia
  6. VW Passat
  7. Kia Optima
  8. BMW 5-Serie
  9. Volvo XC40
  10. Mercedes E-Klass
Nya Golf

mångsidiga folka Golf tar tredjeplatsen

Foto: Volkswagen AG

Kia Optima Sportswagon

Kia Optima har gjort raketkarriär bland tjänstebilister, inte minst i plug-in utförande

Foto: Håkan Nilsson

author image

Felix Björklund

Kontakta mig
logo nyteknik