Så blir nya Volkswagen Passat

Nya drivlinor, mer teknik – och längre räckvidd för laddhybriden. På Genèvesalongen kommer VW visa upp nua versionen av Passat.
Här är några av nyheterna.

För Volkswagen är Passat en otroligt viktig modell. När jag var nere på premiärvisningen av förra generationen syntes det med all tydlighet. Hela lokalregeringen samt landets industriminister var på plats. Från politiskt håll ville man visa hur viktig bilindustrin är för landet.

Nu är det dags för en uppdaterad version av modellen att göra entré och för VW är det som sagt en identitetsbärare. Passat har sålts i nära 30 miljoner exemplar (nr 30 000 000 rullar av bandet nån gång under våren) och uppdateringen ska se till att bilen fortsätter vara populär.

VW Passat GTE

Men vad har då hänt? Det här är ingen ny generation av Passat, utan en uppgradering av den bil som lanserades 2014.
Den stora världspremiären kommer att vara assistanssytemet som kallas för Travel Assist. Detta gör att Passaten delvis ska kunna köra sig själv i marschfart. Därtill kommer modellen som första bil från VW att förses med en beröringskänslig ratt. Båda systemen låter eggande, men i skrivande stund har tillverkaren inte redogjort exakt vad för kapacitet de har.

Vidare kommer bilen ha ett integrerat sim-kort vilket gör bilen mer uppkopplad och innebär att man kan konsumera streamingtjänster i bilen. En annan uppdatering som tjänstebilister lär uppskatta är att man inför tjänsten ”We Connect Fleet” om innehåller digital körjournal, service- och bränsleövervakning med mera.

 En annan sak som lär uppskattas är att laddhybridversionen, får ett större batteri. Det nya är på 13 kWh jämfört med tidigare 9,9 kWh. I vardagen innebär det att man ska kunna köra upp till 55 km enligt nya WLTP-körcykeln – alltså 30 procent längre än tidigare.

 Den nya versionen av Passat har premiär 5 mars och kommer gå att beställa från och med maj. Dock dröjer den svenska lanseringen som preliminärt sker först i september. Priser, motoralternativ och detaljer om utrustningsnivåer för svenska marknaden kommer presenteras senare i vår.

VW Passat Alltrack

VW Passat Variant R-Line

author image

Felix Björklund

Kontakta mig
logo nyteknik