Produktionen av succé-tippade Model Y sätts igång 2020

Model Y tar platsen som den fjärde modellen i Teslas framgångsrika led av nya bilar. Den succé-tippade modellen kommer att tillverkas i Teslas batterifabrik i Nevada.

Teslas vd och grundare Elon Musk har precis avslöjat att pressverktygen för Model Y har beställts, vilket betyder att produktionen snart sätter igång. Den planeras för övrigt att utföras i Teslas fabrik som är belägen i Nevada, samma fabrik som idag bygger både deras elmotorer och batterier. Enligt rykten som florerat tidigare skulle bilen tillverkats i Fremont i Kalifornien eller i en ny fabrik som inte använts förut, men ingen av dessa rykten stämmer alltså. Det blir istället produktion i Nevada.   

Tesla själva påstår att Model Y kommer att bli deras viktigaste bil hittills. De tror även att det kommer att bli deras bäst säljande bil hittills. Elon Musk menar att Model Y potentiellt kan sälja från 50 - 100 % mer än Model 3. Om hans prognos stämmer kommer Model Y att bli USA:s bäst säljande SUV någonsin. En titel som idag tillhör Toyota Rav 4.

Model Y förväntas ha en hel del gemensamt med Model 3, trots att det är en helt annan typ av bil. De kommer nämligen att bygga på samma plattform och dessutom bestå till tre fjärdedelar av samma komponenter.

Produktionen av Tesla Model Y förväntas sätta igång till slutet av 2020.

 

author image

Rebecca Hjerpe

Kontakta mig
logo nyteknik