Bentley lanserar världens snabbaste SUV

SUV-segmentet ser ut att utökas med en riktigt snabb spelare inom kort. Faktum är att Bentley påstår att nya Bentayga kommer att vara världens snabbaste SUV.

Första gången vi mötte en Bentayga var 2015 och det som var mest slående då var den märkbara lyxen hos modellen. Den var minst sagt slående. Å andra sidan var den såklart inte långsam. Redan 2015 gjorde SUV:en 0-100 km/h på 4,1 sekunder. Den tiden har i nya Speed-modellen klättrat ner till 3,9 sekunder. Maxhastigheten 2017 låg på 301 km/h medan den nu sägs nå hela 306 km/h.

Motorn är en 6-liters W12 med 626 hästar och 900 Nm. Den har sedan ett sportläge som sägs kunna ge en otroligt dynamisk körning. Den är designad, konstruerad och handgjord i Storbritannien och ska alltså vara den mest kraftfulla och prestationsorienterade Bantaygan hittills. Den bygger på en lång tradition av Speed-modeller som från början föddes med Continental GT 2007.

Bentley ville såklart också att bilens yttre skulle matcha dess förmåga. Därför har de lagt krut på mörkt färgade strålkastare, stötfångare och kylare som ger bilen ett något tuffare intryck. Den har också en unik 22-tums hjuldesign som finns med tre olika finishalternativ. Inuti bilen finns sedan en tydlig satsning på dramatik.

Precis som med alla Bentayga-modeller har Speed fyrhjulsdrift, är utrustad med ett elektroniskt differentiallås och kommer med 8 olika körlägen.

Nya Bentayga Speed förväntas lanseras på bilasalongen i Genève för att sedan gå till försäljning senare under året.  

 

author image

Rebecca Hjerpe

Kontakta mig
logo nyteknik