Audis ladd-offensiv – visar fyra nya modeller

En laddad kvartet för de som vill kunna köra utsläppsfritt.
På Genèvesalongen kommer Audi visa upp laddhybridversioner av A8, A7, A6 samt Q5.
Samtliga bilar ska klara ”över 40 kilometer” på ren el.

När det kommer till laddhybrider har Audi haft det tunt. Men nu blir det skillnad på det och på ett bräde utannonseras hela fyra nya modeller. A8, A7, A6 och Q5 kommer snart gå att beställa med sladd-alternativ och beroende på modell kommer även två varianter erbjudas där prestanda och utrustning skiljer.
Det innebär att man kan få en mer komfortbetonad eller en mer sportinriktad elektrifierad bil. Men det är inte enda nyheten. Från och med nu kommer man ändra om i nomenklaturen och e-tron reserveras helt för elbilar. Istället kommer laddhybrider få beteckningen ”TFSI e”.

Audi anger att de nya laddhybriderna beräknas ha en räckvidd på över 40 kilometers eldrift enligt den striktare WLTP-körcykeln. Drivlinan består av en turboladdad bensinmotor samt en elmotor som är integrerad i transmissionen.
Man har lånat lite från e-tron, och energiåtervinningssystemet liknar det som sitter i elbilen. Dock kan man ”bara” återvinna upp till 80 kW – jämfört med 220 kW för e-tron. Men det innebär att det är först vid kraftiga inbromsningar som man de facto enbart kommer att använda de mekaniska skivbromsarna.
Batterierna är placerade under bagageutrymmet och är på 14,1 kWh.

Samtliga modeller kommer att visas nere på bilsalongen i Genève som slår upp sina portar nästa vecka och de kommer att kunna beställas ”under 2019”. Exakt hur mycket bilarna kommer att kosta – och exakt hur långt de kommer att gå återstår att se.

author image

Felix Björklund

Kontakta mig
logo nyteknik