45 år i branschen för Volkswagen Golf

Med 35 miljoner sålda exemplar sedan första generationen producerades år 1974 är Volkswagen Golf minst sagt en framgångsrik historia.

Den 29 mars 2019 firade Volkswagen 45 år i branschen med storsäljaren Golf. Sedan första generationen producerades i Wolfsburg år 1974 har det tyska bilmärket producerat hela sju generationer Golf. Sedan produktionsstart har företaget sålt en ny Golf var 41:e sekund, vilket gör den till den mest sålda Volkswagen-modellen genom tiderna. Bilen har, fram till idag, sålts i 35 miljoner exemplar, vilket är cirka 780 000 bilar varje år.

Golf har blivit ikonisk med sin klassiska design och tekniska utveckling och dessutom gjort det lättare och inte minst säkrare för bilister världen över. Bilen har flera smarta funktioner som till exempel antisladd, låsningsfria bromsar och föräldrahjälpsystem.

− Golf är hjärtat i vårt varumärke. Den står för framsteg och teknik som ingen annan bil. I sju generationer har Golf bidragit till utvecklingen av Volkswagen som ett varumärke och som en koncern – till att bli en av de viktigaste biltillverkarna i världen, kommenterar Ralf Brandstätter, Chief Operating Officer för Volkswagen.

Bara i Sverige har Volkswagen sålt cirka 490 000 exemplar av samtliga Golf-modeller. År 2016 blev Golf den mest sålda bilmodellen i Sverige. Förutom Volkswagen är det bara Volvo som lyckats toppa denna statistik de senaste 54 åren.

I Wolfsburg, den 29 mars 1974 producerades den första golfmodellen och tog ganska snabbt över som en storsäljare efter framgångsrika Beetle (”Bubblan”) som producerats i mer än 21,5 miljoner exemplar. Istället för Beetles bakmonterade motorer och bakhjulsdrift producerades nu Golf med tvärmonterad frontmotor och framhjulsdrift. Det blev en sådan succé att Volkswagen nådde en miljon sålda exemplar redan i oktober 1976.

Med andra generationen Golf kunde man nu beställa fyrhjulsdrift. Framgångarna fortsatte och tredje generationen Golf fick priset ”Årets bil” i Europa år 1992, arton år efter produktionsstart. Med den fjärde generationen kom både fönsterkrockkuddar samt den revolutionerande dubbelkopplingsväxellådan (DSG).

Med den femte och sjätte generationen utvecklades både säkerheten, komforten och de tekniska systemen betydligt. Det tillkom till exempel helljusassistent och parkeringsassistent. När den sjunde generationen lanserades minskade både bilens vikt och bränsleförbrukning. Sedan år 2014 har det hänt mycket i utvecklingen. Volkswagen har lanserat helt eldrivna e-Golf samt laddhybriden Golf GTE. Under början av 2017 blev dessutom bilen den första i sin klass med geststyrning.

Även om tidpunkten för lansering ännu inte är fastställd så är det redan officiellt att en helt ny åttonde generation av Golf kommer att lanseras inom en snar framtid.

 

author image

Rebecca Hjerpe

Kontakta mig
logo nyteknik