Nu har Volvo presenterat V60 Cross Country

Höjd, med ruffigare utseende – och svenskt stål. Nu har Volvo lanserat Cross Country-versionen av V60.
Och priset: från 381 900 kronor.

Det var aldrig en fråga om, utan när Volvo skulle klä sin nya V60 i skogsmulle-skrud. Sedan introduktionen av V70 Cross Country för 20 år sedan har segmentet med terrängtuffa kombis ökat lavinartat. För de som inte är intresserade av suvar utgör konceptet en utmärkt balans av herrgårdsvagn och högbygge. Och Volvo är övertygade om att efterfrågan är stor.

– Det här kommer bli en riktig schlager. Tillsammans med V60 kommer den toppa prispallen de kommande åren, säger Kristian Elvefors, vd för Volvo Car Sverige.

Rent utseendemässigt är det inget revolutionerande man gjort. Precis som med övriga CC-modeller handlar det om att man ökat på markfrigången, satt in en versionsspecifik grill, och nitat dit svarta plastdetaljer. Men en frän detalj är att man kan få hasplåtar och sidolister i borstat stål.

– Vi fick slåss för att få igenom det, men att det gick är jag mycket nöjd över. Jag tycker att vi har fått till en mycket trovärdig Cross Country, säger designern Anders Gunnarsson.

Interiört ser nya CC-bilen ut som vilken V60 som helst. Det enda särskiljande är att man i toppversionen Pro edition får med komfortstolar med en unik söm som den vanliga bilen inte har.

Tekniskt är skillnaderna att man har ökat på markfrigången med sex centimeter samt att man flyttat ut hjulen 22 millimeter. Detta innebär att bilen trots en högre tyngdpunkt fortfarande ska vara en trygg och trevlig i höga hastigheter på asfalt. Tjänstevikten ligger på 1 862 och maximal dragvikt är 2 000 kg.

Så vad kostar då en V60 Cross Country. Insteget är högt, 381 900 kronor. Men den prislappen är för en bil med dieselmotorn D4 med 190 hästkrafter, fyrhjulsdrift samt automatlåda. Utöver denna finns utrustningsnivåerna: Edition, Advanced Edition samt Pro Edition.

Det innebär att tjänstebilister som är hänvisade till 7,5 basbelopp inte kommer få ratta en V60 CC, dock kan bra fleet-rabatter innebära att det räcker med 8 basbelopp.

Den nya modellversionen kommer enbart byggas i Göteborg och där startar man produktionen vecka 46. De som är i färd med att byta bil bör dock ligga på, för Volvo förväntar sig stort tryck på modellen – och de första kundleveranserna kommer troligtvis ske efter nyår.

Priser:
V60 Cross Country – 381 900 kr

V60 Cross Country Edition – 382 800 kr

V60 Cross Country Advanced Edition – 403 800 kr

V60 Cross Country Pro Edition – 414 800 kr

Stylekit med lister och hasplåtar i borstat stål – 6 900 kr

Koldioxidutsläpp V60 D4 Cross Country: från 5 715 kr

Förmånsvärde: från 4 925 kr/mån

author image

Felix Björklund

Kontakta mig
logo nyteknik