Bilförsäljningen fortsätter att minska – men laddbara bilar går starkt

Bonus-malussystemet fortsätter att ha en stark påverkan på bilmarknaden. Efter en rekordhög försäljning i juni och en rekordlåg försäljning i juli minskade även bilförsäljningen i augusti månad.

Registeringen av personbilar minskade med 17,5 procent i augusti och lätta lastbilar minskade med hela 59,3 procent – det visar statistik från BIL Sweden. Trots två svaga sommarmånader har det faktiskt nyregistrerats nästan sex procent fler bilar än förra året, som var ett rekordår

– Bonus-malussystemet, som innebär en kraftig höjning av den årliga fordonsskatten, gjorde att rekordmånga personbilar och lätta lastbilar registrerades i juni. Som väntat blev det en kraftig nedgång i juli och nu även i augusti. Bonus-malussystemet har resulterat i en extremt ryckig bilmarknad, säger Jessica Alenius, vice vd för BIL Sweden.

Dieselbilar ser ut att bli den stora förloraren efter det nya fordonsskattens intåg, även om tillverkarna i större utsträckning miljöanpassar nya dieselmodeller. Andelen dieselbilar av de totala nyregistreringarna var 29,9 procent i augusti, vilket kan jämföras med 47,1 procent i augusti förra året.

Det är de laddbara bilarna som tar procent från dieselbilarna och efter bonus-malus har de laddbara bilarna bara fortsatt att öka i försäljning. Nyregistreringana av laddbara bilar, dvs elbilar och laddhybrider, ökade med 32 procent i augusti 2018 jämfört med augusti förra året.

– Vår bedömning är att öknings-takten för laddbara bilar skulle varit ännu högre om det inte varit så långa leveranstider, säger Jessica Alenius.

Bland de mest sålda bilmodellerna i augusti hittar vi flera laddbara modeller men framför allt är det anmärkningsvärt med hela tre modeller från Volkswagen i topp.

Mest sålda bilmodeller i augusti 2018

1. VW Golf  – 2 010
2. VW Passat – 1 279
3. VW Tiguan  – 1 251
4. Volvo S/V60 – 858
5. Kia Niro – 755
6. Audi A6 – 723
7. VW Polo – 638
8. Volvo XC40 – 555
9. Audi A4 – 507
10. VW T-Roc – 477

author image

Anton Unosson

Kontakta mig
logo nyteknik