Porsche Mission E Cross Turismo är klar för produktion

Porsches konceptbil Mission E Cross Turismo ska bli verklighet! Bilen är en del av Porsches satsning på elbilar och den förväntas dyka upp i olika showrooms runt 2020.

På Genèves bilsalong 2018 visades Mission E Cross Turismo konceptet upp för första gången men nu har en version av den alltså fått grönt ljus för produktion. Vissa prototyper har redan setts testas på vägarna men den förväntas inte finnas tillgänglig för försäljning förens 2020.

Mission E Cross Turismo blir Porsches andra helt eldrivna sportbil efter Porsche Taycan och kommer likt den att drivas av två synkronmotorer med permanentmagnet. Den kommer att ha en motoreffekt på 600 hästkrafter, 500 kilometers räckvidd och förväntas kunna nå 100 km/h på bara 3,5 sekunder.

Denna fyradörrars, fyrsitsiga, fyrhjulsdrivna bil visar upp en helt del praktiska funktioner. Till exempel kan du vika tillbaka stolarna för större bagageutrymme och bilen är utrustad med verktyg för att säkra löst liggande bagage. Dessutom kan bilen komma med en tillhörande elcykel för att hjälpa sina förare fortsätta färden efter att bilen är parkerad.

 

Formen på bilen är en stilig blandning av linjer från både Porsche Macan och Taycan. Strålkastarna med LED-ljus är desamma som hos Taycan. Mission E Cross Turismo har även liknande ventiler och kroppsväggar som Taycan, vilket gör släktskapet mellan bilarna ännu tydligare. Utöver det kommer Porsche Mission E Cross Turismo vara utrustad med en hel del tekniska finurligheter.

Porsche avser att investera hela 6 miljarder euro i elektromobilitet fram till 2022. Introduktionen av Taycan förväntas skapa 1200 nya arbetstillfällen på huvudkontoret i Zuffenhaussen och Mission E Cross Turismo 300 nya arbetstillfällen. Vid båda produktionerna läggs mycket krut på hållbarhet för att de ska bli koldioxidneutrala.

På bilsalongen i Genève blev bilen vida uppmärksammad av både media och besökare. Det väntas spänt på fler detaljer kring bilen som troligtvis äntrar marknaden år 2020.

 

author image

Rebecca Hjerpe

Kontakta mig
logo nyteknik