Elektrifierat är hetaste tjänstebilstrenden

Bram Shot vid presentationen av Audi E-tron

Lågt förmånsvärde och låga driftskostnader. När tjänstebilister får välja så lockar elektrifierade bilar enormt.
– Det är en markant ökning av tjänstebilsförare som vill välja elbil, säger Gunnar Dackevall, på elbilsmässan Ecarexpo.

Vad skulle du vilja ha för drivlina på din nästa tjänstebil? Den frågan ställdes i en ny studie och resultatet var slående. Inte nog med att elektrifiering tagit sjumilakliv framåt på ”åtråhetsstegen” – laddhybrid och elbil är numera det hetaste. I studien som Mejsel genomförde för elbilsmässan Ecarexpo framgick det att hela 70 procent av de tillfrågade skulle föredra elbil. Det kan jämföras med siffran i fjol som då bara var 35 procent.

– Det är en markant ökning av tjänstebilsförare som vill välja elbil, och skiljer sig från privatförare som fortfarande ser hinder för elbilen i ett högt pris, sämre modellutbud och brister i infrastrukturen för att ladda, kommenterar Gunnar Dackevall, initiativtagare och chef för Ecarexpo.

På jakt efter lågt förmånsvärde – kolla in vår lista över modeller här.

Renault Zoe och...

... Nissan Leaf är de elbilar som säljer bäst i Sverige.

Och här är det en stor skillnad. För en privatperson ligger insteget för en elbil fortfarande så högt att det blir svårmotiverat – trots stort intresse.

– En förklaring kan ses i undersökningen som visar att nio av tio förare är generellt positiva till el- och hybridbilar, men få har råd att köpa dem. När företaget betalar notan är tjänstebilsföraren redo att ta steget över till fossilfritt, säger Gunnar Dackevall.

Men även om det blir bättre och bättre för varje år som går så dröjer det innan man kan välja och vraka bland elbilar. Audi E-tron är dock på gång (vi kommer provköra den i november) och likaså är Mercedes EQC, samt mer prisöverkomliga Tesla Model 3.

2019 står snart för dörren och då får vi se vilka elbilsnyheter vi får bekanta oss med då. Volkswagen har ju utlovat en elbil till ”under 25 000 euro” om ett år…

BMW i3

author image

Felix Björklund

Kontakta mig
logo nyteknik