Världspremiär för helt nya Mazda3

Mazda täckte i natt av helt nya Mazda3 i Los Angeles. Ceremonin skedde inför ett stort internationellt pressuppbåd på Neue House i Hollywood, kvällen före öppningsdagen av Los Angeles Auto Show. Premiären är också startskottet för en ny generation Mazdamodeller, med helt ny arkitektur, nya motorer och mer avancerad säkerhetsutrustning.

Design och interiör

Nya Mazda3 kommer att finnas tillgänglig i två olika karossformer, båda sprungna ur Mazdas flerfaldigt prisbelönta Kodo-design, med sina rötter i Japansk estetik. Hatchback-utgåvan har fått en dynamisk, sportig formgivning, medan Sedanen har en mer svepande, elegant design. De båda modellerna har fått en helt egen prägel, och delar inga exteriöra karossplåtar med varandra.

Interiören domineras av enkla, horisontella linjer där alla instrument och reglage är centrerade runt föraren. En Head-up display med projicering direkt på vindrutan samt ett 7” digitalt huvudinstrument ingår i standardutrustningen på samtliga Mazda3. Det har även lagts prioritet på hög materialkvalitet och extra bra ljudisolering, så att kupén ska upplevas exklusiv och komfortabel för alla passagerare.

i-Activsense: aktiv säkerhet

Helt nya Mazda3 kommer med en omfattande nivå av i-Activsense säkerhetsutrustning, där bl.a autobroms med fotgängaridentifiering, adaptiv farthållare och filhållningsassistans blir standard för alla nya Mazda3. I tillägg lanseras några helt nya system för Mazda:

  • Cruising and Traffic Support (CTS) är en avancerad köassistent i upp till 60 km/h. Systemet håller fart och avstånd till framförvarande bil, samtidigt som den positionerar bilen mitt i körfältet, förutsatt att föraren behåller händerna på ratten.
  • Driver Monitoring är ett nytt system som med hjälp av en infraröd kamera håller koll på förarens ögonrörelser, vilken detekterar både trötthet och fokus på vägen.
  • E-call ringer själv upp larmtjänst och meddelar om och var en olycka har inträffat.

Motorprogram: Skyactiv-X, mildhybrid och AWD

Den omtalade nya bensinmotorn med kompressionständning, Skyactiv-X får sin premiär i helt nya Mazda3. Skyactiv-X kommer att assisteras av en 24V mildhybrid, kallad M-hybrid, vilken på ett effektivt sätt kommer att alstra och lagra bromskraftsenergi, samt assistera vid acceleration från stillastående. Kombinationen av kompressionständning och mildhybrid ger hela 20-30% lägre bränsleförbrukning jämfört med Skyactiv-G bensinmotorn i dagens Mazda3. En annan nyhet är att Skyactiv-X även kommer att finnas tillgänglig med AWD till nya Mazda3.

Mazda3 kommer i Sverige att först lanseras med Skyactiv-G bensinmotorn (också den med M-hybrid). Skyactiv-X motorn kommer att vara klar för leverans i Mazda3 under den senare halvan av 2019.

author image

Brand Arena

Kontakta mig
logo nyteknik