Varken Volvo eller VW – det här är årets familjebil

Ingen Volvo, inget från VW-koncernen och ingen kombi. När svenska motorjournalister korade årets familjebil var det en koreansk eldriven crossover som vann.

Vad ska svenska familjer välja för bil i år? JO, enligt den jury som tidningen Motorföraren satt ihop är det en Kia Niro EV som bör stå högst upp på önskelistan. Priset ”Årets familjebil” har tidningen delat ut sedan 1996 och för det koreanska märket är det andra gången man vinner.

Niro EV vann titeln, men inte nog med det – Kia fanns representerade ytterligare en gång på pallen då nya Ceed Sportswagon även kom på delad andraplats. Detta tillsammans med Volvo V60.

Enligt juryn var skälet till el-Nirons vinst: ”Elbilen är på stark frammarsch och dess räckvidd blir allt längre. Kia Niro EV visar att en elbil kan fungera i vardagen för en stor andel bilägare som i dag vill göra ett aktivt miljöval till en rimlig kostnad. Juryn poängterar särskilt bilens storlek, räckvidd och inbyggda säkerhet.” 

–  Det känns oerhört positivt att få detta samlade erkännande av några av Sveriges kunnigaste och mest lästa motorjournalister, säger David Lilja, pr- och kommunikationschef på Kia Motors Sweden

Bilen har svensk premiär på elbilsmässan Ecarexpo nere i Göteborg i dag och prislappen startar på 429 900 kronor. I mitten av december kommer vi provköra bilen – så är det något ni vill veta, eller vill att vi fokuserar extra på – maila!

Här kan du läsa vårt test av Kia Ceed Sportswagon

Här kan du läsa vårt test av Volvo V60

author image

Felix Björklund

Kontakta mig
logo nyteknik