Nu kan du boka BMW:s nya elbil

En nätt swischning på 15 000 kr – mot en plats i kön av BMW:s elektriska X3. Tyskarna har nu öppnat förhandsbokningen på elbilen och förhoppningarna är säkert på en Teslaeffekt för modellen som ska börja byggas 2020.

När Elon Musk lyckades trumma upp elbilsfantaster i extas och på några veckor fick in över 300 000 förhandsbeställningar – inledde han en ny fas i bilindustrin. För trots att ingen färdig produkt visades, var massorna redo att kasta in sina pengar i deposition.

BMW vill inte vara sämre och från och med nu kan alla som vill signa upp sig för en IX3 – den helelektriska versionen av suven X3. Dock handlar det inte om att bara visa intresse eller att räcka upp handen – 15 000 kronor vill tillverkaren ha för att vika en plats i produktionen åt dig. Dock är man tydliga med att hela beloppet är fullt återbetalningsbart till dess att man signerat ett faktiskt köpekontrakt

– Intresset för BMW iX3 har varit stort på förhand, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att det är den första helelektriska bilen i den populära X-familjen. Det är därmed en BMW-modell som öppnar dörren till helt elektrifierad mobilitet för ett nytt segment och ett viktigt steg på vägen mot framtidens hållbara fordonsflotta, säger Emmanuel Bret, VD för BMW Group Sverige.

 Först till kvarn – med lite modifikation

Reservationen är personlig och man får endast köa för en bil per person. Man kommer inte få någon exakt könummer, utan leveranstiden kan variera beroende på hur man specificerar sin bil – dock gäller en generell ”först till kvarn-princip”.

Så vad är det då man (tror att man) får när man signar upp sig? Det koncept som man visat, IX3 hade motoreffekt på ”över 270 hästkrafter”, ett batteri med nettoeffekt på ”över 70 kWh” samt en räckvidd på ”över 400 km” enligt den striktare WLTP-körcykeln. Därtill ska modellen, precis likt Audi e-tron, kunna snabbladdas på effekter upp till 150 kW.

Vill man se konceptet i verkligheten finns det faktiskt chans redan nu. Bilen kommer att vara med på Ecarexpo i Göteborg mellan 30 november och 2 december.

author image

Felix Björklund

Kontakta mig
logo nyteknik