Jaguar firar 70 år av sportbilar!

För att fira 70 år av sportbilar har Jaguar utvecklat två stycken F-type cabbade rallybilar. Bilarna har modifierats med härliga rally-tillägg och planeras visas på olika Jaguar-evenemang de kommande månaderna.

1948 avtäcktes sportbilen XK 120 för första gången av Jaguars grundare, Sir Williams Lyons, på Earls Court Motor Show. Det var då det snabbaste produktionsfordonet som fanns och imponerade mycket på sin publik på grund av den slående designen. I år är det hela 70 år sedan och det har Jaguar bestämt sig för att fira.

Firandet består av två stycken skräddarsydda F-type rallybilar designade som en homage till den XK 120 som kördes av rallyföraren Ian Appleyard. Jaguars Designchef, Ian Callum säger:

“Chansen att få designa en rallybil får man inte speciellt ofta så jag blev fascinerad över att se hur vi kunde omvandla våra moderna sportbilar till en liknande karaktär. De här modellerna är en passande hyllning till XK 120 och alla Jaguars fantastiska sportbilar sedan avtäckningen för 70 år sedan, inklusive den senaste F-Type Chequered Flag Limited Edition.”

Båda bilarna drivs av Jaguars 300 PS 2,0-liters Ingenium fyrcylindriga bensinmotor. Ändringarna har gjorts med övervakning av Jaguar Design and Engineering och båda bilarna byggdes med FIA-specifikation. Bromsarna är brett upptagna och upphängningen är monterad längs skyddsburen. Till ändringarna hör också race-säten med sexpunktssele, motorhuvudmonterad ljuskedja och brandsläckare.

Bilarna har testats på Walters Arena i South Wales och förväntas visas upp på olika Jaguar-evenemang inom kommande månader. Dessvärre kommer de inte vara tillgängliga att köpa för allmänheten.

 

author image

Rebecca Hjerpe

Kontakta mig
logo nyteknik