Cupra Ateca får sverigepremiär – så blir priset

En Seat med lite extra hetta. I helgen är det Sverigepremiär för Cupra Ateca – den avknoppade prestandadivisionen för Seat. Och för de som känner att de vill ha mer spansk prestanda – startar priset på 409 900 kr.

Det var i början av året som Seat meddelade att man valt att göra som Mercedes, nämligen att istället för att göra extra vassa modeller – så lanserar man dem under eget märke. Lite som det var förr i tiden med ”badge engineering”.

Det nya märket går under namnet Cupra och enligt Seat så har man rötter i motorsportdivisionen. Och vad är då inte mer passande än att lansera en suv som första bil? Ja, tydligt är att trots utfästelserna om sportighet och vikar mot historiska rallyframgångar – så kan man inte undkomma trenden. Suvar är vad folket vill ha…

Introduktionsmodellen Ateca har gått att beställa sedan i september, men nu blir det alltså första officiella presentationen. I samband med lanseringenshälgen kommer man även att öppna dedikerade så kallade ”Cupra corners” hos sex handalare och under 2019 planeras ytterligare 3-5 stycken.

För de som har sett en Seat Ateca – så framstår inte Cupra Ateca som någon revolution. Dock är den lite kryddigare och under huven vilar en tvålitersfyra som leverera 300 hästkrafter och 400 Nm. Vidare är det VW-gruppens dubbelkopplingslåda och fyrhjulsdrigt som sitter som standard.

De som vill exercera dessa kusar kan få åtnjuta en sprint 0-100 km/h på 5,2 sekunder och känner man sig äventyrlig kan man hålla plattan i mattan tills accelerationen avtar vid 247 km/h. Och allt detta får man till priset av 409 900 kronor – vilket motsvarar 9 basbelopp.

author image

Felix Björklund

Kontakta mig
logo nyteknik