Porsche gör bästa resultatet på många år – satsar också på elbilar

När Porsche traditionsenligt redovisade sitt årliga resultat i Stuttgart kunde den tyska biljätten visa upp de bästa resultatet på många år. Överskottet kommer bland annat att gå till en ökad satsning på elbilar.

2017 var ett bra år för Porsche. Intäkterna för året landade till slut på €23.48 miljarder, vilket är fem procent mer än under 2016. Dessutom ökade Porsches vinst med hela sju procent i jämfört med föregående räkenskapsår. Vinsten på €4.14 miljarder innebär en vinstmarginal på 17,6 procent, vilket är en av de största vinstmarginalerna i hela bilindustrin. Sammanlagt såldes 246,375 olika modeller av Porsches bilar under 2017.

Porsche har utlovat att investera totalt €6 miljarder på sitt elektrifieringsprogram till år 2020. Sedan tidigare har tillverkaren presenterat sin elbil, Mission E, som ska gå i fullskalig produktion under 2019. Men nu tillkännager Porsche också att de arbetar tillsammans med Audi för att ta fram en ny elektrisk plattform som de kallar för PPE (Premium Performance Electric platform).

Ambitionen är att hälften av alla bilar som Porsche säljer år 2023 ska vara eldrivna. Konceptbilen Mission E kommer att byggas helt koldioxidneutralt och drivs endast på el, ingen hybridvariant kommer att produceras. Eftersom produktionen planeras att påbörjas under nästa år är inget pris fastställt men Porsche har bekräftat att prisnivån på Mission E ska ligga i paritet med en Porsche Panamera – cirka 825 000 kronor.

author image

Anton Unosson

Kontakta mig
logo nyteknik