Kia på bilsalongen i Genève: Nya Ceed, Rio GT Line & uppdaterad Optima

Kia Ceed och Ceed Sportswagon gör entré på årets upplaga av den internationella bilsalongen i Genève. Modellen är märkets bästsäljare i Sverige och har varit på försäljningslistans tio i topp under många år. Nya Ceed byggs i Europa på en ny plattform (K2) och modellen är även utvecklad och designad i Europa.

Designen är inspirerad av femdörrarscoupén Stinger och har fått en mer mogen sportig karaktär. Den nya plattformen möjliggör effektivare förpackning och rymligare kupé jämfört med föregångaren. Axelavståndet är detsamma som tidigare, 2 650 mm, medan främre överhänget minskats och det bakre förlängts. Sportswagon har totalt vuxit med 95 millimeter på längden till totalt 4 600 mm och familjekombin får ett rejält bagageutrymme på 600 liter jämfört med tidigare 528 liter.

Bland motoralternativen finns två helt nya motorer: 1,4 T-GDi bensin på 140 hk och 1,6 CRDi diesel på 136 hk med SCR/AdBlue-avgasrening. Båda erbjuds med sexväxlad manuell växellåda eller sjuväxlad dubbelkopplingslåda, DCT.
Ceed erbjuds även med en 120-hästars 1,0 T-GDi med manuell sexväxlad växellåda. Bensinmotorerna har försetts med partikelfilter för att reducera utsläppen ytterligare.

Säkerhetsutrustningen är omfattande, bland annat aktiv filkörningsassistent (Lane Following Assist), kollisionsvarnare och autobroms med fotgängarskydd.
Halvkombimodellen av nya Ceed börjar säljas i sommar och kombin Sportswagon under hösten. Priserna är ännu inte fastställda.

Kia Rio GT gör entré

Rio är den senaste modellen från Kia att lanseras i GT Line-utförande. En 1,0-liters T-GDi motor med turbo och direktinsprutning ger 120 hästkrafter och maximalt vridmoment 172 newtonmeter. Motorn är länkad till en sexväxlad manuell växellåda.

Tuffa detaljer som matt krom i ”tigernos-grillen”, unika 17-tumsfälgar och iskubsformade LED-dimljus. Utmärkande är även dubbla avgasrör, kromade fönsterlister samt sidospeglar, takspoiler, aerodynamiskt utformade stötfångardetaljer och trösklar i blanksvart.

Interiören matchas med nya stolar i delläder och grå kontrastsömmar och D-formad lädersportratt. Instrumentpanelen har fått detaljer med kolfiberfinish medan listerna runt dörrhandtagen och växelspaken är i metallfinish.

Kia Rio GT Line är beställningsbar, lanseringspris från 164 900 kronor.​

 

Kia Optima uppgraderas

Senare i år kommer Optima sedan och Sportswagon i en ansiktslyft version. Det nya utseendet visas upp för första gången på Genève Motor Show, och uppdateringen innebär även två nya motorer; dieseln 1,6 CRDi på 136 hk samt bensinmotorn 1,6 T-GDi på 180 hk. Optima får samma avancerade förarassistanssystem som i nya Ceed, bland annat aktiv filkörningsassistent (Lane Following Assist) samt kollisionsvarnare och autobroms med fotgängarskydd.

Annorlunda stötfångardesign, nya LED-bakljus och reviderat främre strålkastararrangemang hör till nyheterna utvändigt, liksom en ny grill. 

author image

Brand Arena

Kontakta mig
logo nyteknik