Bilsalongen i Genève – MERCEDES

Det finns ett antal stora bilsalonger runt om i världen, men ingen lika viktig som den i Genève. Här visar tillverkarna upp både nya produkter som vi kommer att få under året och visioner som kommer i framtiden. Årets bilsalong tillhör en av de mest intressanta, så följ med på en tripp i Mercedes värld.

Mercedes-Benz storsatsar på elektrifiering. Under de kommande åren investeras nästan 100 miljarder kr i elektrifiering av modellprogrammet och ytterligare knappt 10 miljarder kr i batteriproduktion. År 2022 planerar man att erbjuda 50 elektrifierade varianter i modellprogrammet varav tio helt elektriska. Även plug-in hybrider och motorer med elektrisk turbo och 48 V-teknik kommer att få en viktig roll. Satsningen benämns EQ Power och i Genève presenterades ett par modeller som vi kommer att få se på den svenska marknaden i år.

MERCEDES C300de EQ POWER PLUG-IN HYBRID - Länge leve dieseln?

Om ni trodde att diesel genomgår en kamp mot döden så är det inte alla som ser det på det viset. Mercedes går lite mot strömmen när man kopplar ihop en elmotor med en diesel i en faceliftad C-Klass. Den tidigare plug-in hybriden C350e kommer att pensioneras för att ge rum för den nya C300de EQ Power plug-in hybriden som kommer med den senaste generationens 9-stegs 9G-TRONIC automat. Med en uppgraderad elmotor som ger 90 kW, 400 Nm elektriskt vridmoment, en räckvidd på cirka 50 km (NEDC) och ett omarbetat laddningssystem som ger en snabbare laddning, kommer det att bli ett attraktivt alternativ för tjänstebilsföraren. Nytt är också att den även kommer som kombi senare i år!

MERCEDES AMG GT 4-DOOR - Länge leve prestandan?

Som en rak motsats till miljöambitionerna, lanserar Mercedes en ny fyrdörrars AMG bil med en interiör som hämtat sin inspiration från AMG GT och nya CLS. Det är en utpräglad prestandamaskin som kommer att finnas tillgänglig med den nya AMG 53 motorn på 435 hk och om det inte är tillräckligt så finns den även med en uppgraderad AMG 63 S motor på hela 639 hk vilket gör modellen till den mest kraftfulla bilen som det stjärnbeprydda företaget levererat.

Mer detaljer om båda modellerna kommer senare.

 

FOTO: Håkan Nilsson

author image

Håkan Nilsson

Kontakta mig
logo nyteknik