Bilsalongen i Genève – ŠKODA

Det finns ett antal stora bilsalonger runt om i världen, men ingen lika viktig som den i Genève. Här visar tillverkarna upp både nya produkter som vi kommer att få under året och visioner som kommer i framtiden. Årets bilsalong tillhör en av de mest intressanta, så följ med på en tripp i Skodas värld.

ŠKODA VISION X – Det bästa av tre världar?

ŠKODA VISION X är den första hybriden som kombinerar gas, eldrift och bensin I ett paket. Förbränningsmotorn är en 1,5-liters TSI G-TEC fyrcylindrig turboladdad motor som är speciellt konstruerad för användning med CNG (komprimerad naturgas). CNG-enheten ger en maximal effekt på 96 kW (130 hk) och ett maximalt vridmoment på 250 Nm.

En CNG-tank ligger under baksätet; den andra bakom bakaxeln. CNG-enheten driver framaxeln; en elektrisk motor driver bakaxeln. Detta aktiveras vid behov för att aktivera ytterligare kraft vid start (boost effekt) eller för att förbättra dragkraften på släta ytor och terräng. Kapaciteten hos den kompakta energilagringsenheten för elmotorn är tillräcklig för att driva konceptstudien över ett avstånd på upp till två kilometer på enbart elektrisk kraft.

 

 

VISION X är ŠKODA:s första hjulbromsfordon utan en kardanaxel. Detta har tydliga fördelar som t.ex. lägre vikt som innebär mindre förbrukning. Dessutom startar elmotorn endast vid behov. Två elektriska motorer stöder CNG-enheten. Fyrhjulsdriften består av förbränningsmotorn i kombination med en av de två elmotorerna - en bältesstyrd startgenerator (BSG) och den andra elmotorn på bakaxeln, som drivs med ett 48-liters litiumjonbatteri .

Tack vare regenerering laddas litiumjonbatteriet under körning, bl.a. vid bromsning och rullande så omvandlar VISION X kinetisk energi till elektrisk energi och använder denna energi senare för körning. Det maximala vridmomentet på 70 Nm är tillgängligt från stillastående vilket är märkbart vid start och smidighet i korta hastighetspådrag. Fördelarna med de laddningsbara batterierna är låg vikt, högre kapacitet och framförallt ett överkomligt pris.

ŠKODA VISION X kommer ut på marknaden redan nästa år!

author image

Håkan Nilsson

Kontakta mig
logo nyteknik